На първо четене: Драстично по-високи глоби за стопани на нерегистрирани животни

3716
На първо четене: Драстично по-високи глоби за стопани на нерегистрирани животни
Снимка: Getty Images/Guliver

Солидни глоби заплашват не само стопаните на нерегистрирани животни в задния двор, а и кметовете и ветеринарите, ако не докладват за тях. Това е предвидено в приетите на първо четене промени в Закона за ветеринарномедицинската дейност в парламента.

Измененията са внесени от Министерски съвет и „за“ тях гласуваха - 108 народни представители, „против“ - 2 и „въздържали се“ - 32, с което те бяха приети.

Завишени са отговорностите, като не само на собствениците, но и на кметовете и регистрираните ветеринарни лекари, които ще изпълняват ЗВМД, а за това ще следят 14 институции.

Една четвърт или общо 25 от членовете в промените са посветени на глобите и имуществените санкции. Най-общо нарушенията по агрохранителната верига ще се наказват с глоби от 500 до 5000 лв., а при повторение – от 1000 лв. до 8000 лв., ако не е предвидена по-тежка санкция за конкретното провинение.

От ГЕРБ си признаха, че само собственикът определя дали кучето му е агресивно

Дали едно куче е агресивно определя собственикът му - това е законът сега, а изглежда ще бъде и в бъдеще, въпреки миналите дотук само н...

Има нови и допълнителни задължения на собствениците за идентификация на животните, опазването на здравето им и изисквания за хуманно отношение към тях.

Предвижда се да отпадне изискването стопаните да подават лично заявление за регистрация в Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ).

Ако промените бъдат одобрени и на второ четене това заявление в бъдеще ще се подава при кмета или кметския наместник, който от своя страна ще има 15-дневен срок да го предостави в ОДБХ.

С промените се допълват задълженията на местната власт при констатиране на заболяване, с цел по-добра координация и своевременно предприемане на мерки за ограничаване разпространението и ликвидиране на заразата.

Собствениците и ползвателите на животновъдни обекти ще трябва да спазват изискванията зарегистрация на всички налични животни в дворовете им, идентификация им, опазването на здравословното им състояние, както и да документират движението от и към животновъдните обекти.

Новите изисквания за отглеждане на прасета заради африканската чума вече са в сила

От днес, 17 януари, влизат в сила новите изисквания за по-висока биосигурност при отглеждане на свине в лични стопанства, фамилни и инд...

За тази цел ще е необходимо да създадат и изпълняват програми за самоконтрол на болести и да спазват определени изисквания при населване на животновъдните обекти.

"Малко над 69 млн. лв. е дала държавата за покриване на разходите и дейностите по превенция и унищожаване на огнищата на АЧС, посочи министърът на земеделието Десислава Танева по време на представянето на промените в закона.

Тя уточни, че настоящата година са регистрирани две огнища, които са индустриални, след което в Центъра за оценка на риска са направени изследвания и проучвания за начина на проникването.

„Върви нашият план, обявен есента на миналата година, по отварянето на всички мерки към животновъдите по програмата за развитие на селските райони. Всеки от тях според категорията ферма може да се подкрепи и да изпълни новите изисквания за биосигурността.

Пет мерки, общият бюджет ,който се предоставя по тази линия на програмата за развитие на селските райони е близо 70 млн. евро. Единствено и само за животновъдите в посока биосигурност“, каза още министърът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Kaufland България поема председателството на Сдружението за модерна търговия (СМТ)

НСИ: Ядем повече месо и по-малко хляб и кисело мляко

Времето утре - 19 април 2024 г.

СЕМ: Открихме език на омразата в Алфа ТВ и СКАТ

Българските БТР-и в Украйна: Не стават за нищо без пълен ремонт и модификации

„Наводнени мазета и висящи ламарини“: Какви щети нанесе бурята?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com