350 млн. лева отгоре ще похарчат най-големите общини у нас

893
350 млн. лева отгоре ще похарчат най-големите общини у нас
Снимка: БГНЕС

350 млн. лв. повече ще изхарчат топ общините София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора през тази година в сравнение с миналата, пише „Монитор“. Общо бюджетите на петте общини за 2019 г. възлизат на 2,9 млрд. лв.

Най-голямо е увеличението на парите в софийската хазна – 200 млн. лв. Така одобреният от общинския съвет в четвъртък бюджет достига рекордните 1,75 млрд. лева. Преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв., сега е със 750 млн. лв. повече, сравни кметът Йорданка Фандъкова по време на обсъждането на проектобюджета.

Няма да има увеличение на данъците и таксите в община Кюстендил

Вчера, в залата на общинска администрация - Кюстендил се проведе публично обсъждане на бюджета на община Кюстендил за 2019г., на което ...

Капиталовата програма на общината за годината възлиза на 632 млн. лв. Като основен приоритет на кметството Фандъкова посочи строителството на метрото и обновяването на градския транспорт. Тази година ще бъдат пуснати първите спирки от третия лъч на подземната железница. 82 автобуса пък ще допълнят модернизацията на градския автопарк.

Фандъкова отчете, че в образованието също ще се налеят рекордни средства. От “Московска” 33 предвиждат 76 млн. лв. за строителство на нови детски градини и училища. Ще обновяват и 11 от съществуващите учебни заведения, като се строят допълнителни сгради и физкултурни салони. Екологията също бе посочена от Фандъкова като основно перо в бюджета. 37,6 млн. лв. ще са директните инвестиции в екологията - озеленяване, рекултивация на стари депа, управление на отпадъците. Ще продължи и възстановяването на паркове.

4,7 млн. лв. пък ще бъдат инвестирани в медицинска апаратура и ремонти на болници, а културата ще бъде подпомогната с 6,6 млн. лв.

497 625 000 лв. е бюджетът на Варна за 2019 година, което също е рекордна сума за общината. Макрорамката е с близо 104 млн. лв. по-висока спрямо първоначалния бюджет за 2018 година, при това без увеличение на местните данъци и такси. Най-голямо е увеличението на сумата за образование - от 118,6 млн. лв. на 139,5 млн., като ще се инвестират значителни средства в подобряване на образователната инфраструктура. За здравеопазване са заделени 20 млн. лв. Сериозно увеличение - от над 60%, има в бюджета за спорт. През т.г. във Варна, която беше избрана за европейски град на спорта, за международни първенства и клубовете ще бъдат похарчени над 2 млн. лева. Основен ремонт на 25 километра улици, три нови спортни комплекса, ремонт на 238 площадки за спорт и игра в училища, детски градини и ясли. Това са само част от 13-те проекта на обща стойност 80 млн. лв., които общината планира да финансира със заем в следващите 2 години.

17 общини няма да получат финансиране за борба с мръсния въздух

Екоминистерството няма да отпусне финансиране 17 града, някои от тях рекордьори по високи нива на замърсяване с фини прахови частици. С...

253 млн. лв. пък е макрорамката на проектобюджета на община Бургас. В нея е предвиден нов образователен модел в бургаските училища и обновяването на образователната инфраструктура. Три нови програми стартират в учебните заведения. Първият проект включва изцяло нови класни стаи за първокласниците във всички училища, за което са предвидени 1 000 000 лв. Програмата "Активни и здрави" е за обновяване на дворните пространства и спортни площадки - отделени са 800 000 собствени средства и 500 000 лв. външни. Други 4,7 млн. лв. отиват за "Професии и бъдеще" за модернизиране на професионалното образование, както като инфраструктура, така и като професионални направления и свързаност с бизнеса.

По другия приоритет – екология, община Бургас стартира проект по ОП "Околна среда" за създаване на механизъм за подпомагане на всички домакинства в квартали без централно топлоснабдяване чрез подмяна на конвенционалните методи за отопление (изгаряне на дърва и въглища) с алтернативни и екологични. Значителни средства са предвидени и за инфраструктурни проекти. Освен за ремонти на улици средства са предвидени и за първия в Бургас Конгресен център. Ще бъдат обособени и нови 1000 паркоместа.

Сумата, с която ще разполага град Пловдив през тази година, е 341 959 020 лева и е с 19 млн. лв. повече от миналогодишния бюджет. От тях капиталовите разходи са общо 56 945 524 лева, с които ще започне реализацията на важни проекти за Пловдив, като довършване на ремонта на площад „Централен” и старт на проекта за основен ремонт и осъвременяване на стадион „Пловдив” 1 204 680 лв. е общинската част на съфинансирането по големия воден проект на Пловдив. Малко над 1 милион лева се предвижда за основен ремонт на уличното осветление в Пловдив. 25 млн. лв. за дейности по жилищно строителство, благоустройство и регионално развитие – местна дейност, ще бъдат разпределени отново между шестте района, ОП „Паркиране и репатриране” и собствения бюджет на общината.

С незапомнен до сега бюджет от близо 126 млн. лв. се похвалиха и от старозагорската общинска администрация, откъдето припомнят, че в сравнение с предходната 2018-а сега по сметките се очакват допълнителни 21 млн. лв. От администрацията не предвиждат промяна в размера на данъците и таксите. Не се очаква увеличение на приходите от данък автомобили заради въведената еконорма. „За някои стари автомобили ще има увеличение, но за около 50 на сто от останалите ще има намаление на данъка до момента, обясни главният финансист Цанка Ганева. Предстои да бъде прието изменение в наредбата за промяна на облагането, което ще бъде едно от най-ниските в страната. Обсъждането и гласуването ще се състоят в петък.

113 общини с ваучери за безплатен бърз интернет

Сто и тринадесет български общини ще получат ваучери от Европейската комисия за безплатен интернет на обществени места по инициативата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Гърция купува фотоволтаични паркове в България

Николов: Заради корупцията в енергетиката плащаме милиарди през сметките си за ток, парно и вода

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика