Гласувано: 1,75 млрд. лв. е бюджетът на Столична община за 2019 г.

3290
Гласувано: 1,75 млрд. лв. е бюджетът на Столична община за 2019 г.
Снимка: Facebook

Столичният общински съвет прие бюджета на София с 40 гласа "за" и 18 "против". Въздържали се нямаше. Така София ще разполага с 1,75 млрд. лв. за 2019 г.

За мен бюджета на София – тези над 1,750 млрд. лв. - показват директно мащаба на промяната, която постигаме, обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по повод гласуването на бюджета.

Преди 10 години бюджетът на София беше 1 млрд. лв. – днес, 10 години по-късно, той е със 750 млн. лв. повече. Това означава, че всяка една от последните 10 години сме успели да съберем и да привлечем за инвестиции в София 75 млн. лв. повече.

За да знаем откъде тръгнахме припомням, че през 2005 г. бюджета на София е 467 млн. лв. - 1,282 млрд. лв. по-малко. Напоследък често се твърди, че дължим всичко това на европейските оперативните програми. Факт е, че дължим много на програмите, но това далеч не е всичко, обясни Фандъкова.

В бюджет 2019 г. собствените приходи са 725 459 000 лв.

"Преди 10 г. бяха 584 млн., а през 2005 г. – 229 млн. За 13 години сме събрали 496 млн. лв. повече. Това е прекият резултат от политиката ни за по-добра събираемост и за привличане на европейско финансиране за София. И нито един лев от тези пари не е дошъл даром в София", допълни кметът на София.

Инвестиционната програма за 2019 г. е над 632 млн. лв.

Сред основните приоритети на Столична община през 2019 г. са работа по квартали, които не са в центъра на града, модернизация на градския живот, строителството на метрото, както и на нови детски градини, общински жилища и усъвършенстване на града.

Транспорт и инфраструктура

320 млн. лв. са осигурени за строителството на третия лъч на метрото. Ще бъде изградена 12 км от третата линия и първите 8 км ще бъдат пуснати до края на годината, заедно с нови метро влакове. В бюджета са включени и средства за закупуване на още 10 метровлака за третата линия.

През 2019 Столична община пуска още 82 нови автобуса, така тяхната средна възраст ще достигне 6 години. Припомняме, че преди 10 г. средната им възраст беше 18 г. Инвестират се 133 млн. лв. в нови автобуси и трамваи. 

"Освен комфорт за пътниците, това са и спестени вредни емисии – за 10 г. само с новите автобуси намалихме 2,5 пъти емисиите от градския транспорт. Категорично мога да кажа, че това са конкретни резултати от мерките на СО за подобряване на качеството на въздуха", твърди Фандъкова.

Над 86,4 млн. лв. ще бъдат инвестирани в основни ремонти на булеварди и улици в кварталите. 15 големи обекта ще бъдат ремотирани, също и големи квартални улици. Освен тях са отделени 37 млн. лв. за програмата за "текущ ремонт", в рамките на която кметовете на 24-те района ще заявят допълнителни квартални улици, които се нуждаят от ремонт.

Екология

37 603 613 млн. лв. са директните инвестициите в екология - озеленяване, рекултивация на стари депа, управление на отпадъците. Парковете, в които ще продължи възстановяване са Западен парк, Южен парк III част, Северен парк, Розариума на Борисовата градина, парк Заимов и над 5 млн. лв. за детски площадки във всички райони на общината.

С общинското дружество "Софийски имоти" започва и изграждането и на първия общински аква-парк като част от новия парк Възраждане.

Планира се закупуването на мобилна станция за измерване на качеството на въздуха и поставяне на 22 сензора, които ще са общински на различни точки в София.

Образование

75 880 018 млн. лв. са инвестициите в образование – това е рекорден бюджет за общинатат, който включва изграждането на нови сгради на детски градини, основни ремонти на училища и детски градини във всички райони на София.

15 нови сгради на детски градини в районите "Нови Искър", "Лозенец", "Триадица", "Подуяне", "Красно село", "Люлин", "Изгрев", "Овча купел", "Студентски", "Витоша" и "Искър". В този списък влизат и детски градини, в квартали, които досега нямаше такива – "Кръстова вада" и "Манастирски ливади-изток". Отделени са и средства за проектиране на нови детски градини и училища в кварталите "Витоша ВЕЦ Симеоново" и "Манастирски ливади".

Над 9 млн. лв. са предвидени за разширения на 10 училища на територията на Столична община, като в 5 от тях ще бъдат построени физкултурни салони, каквито не е имало до момента. Салони ще бъдат изградени в 37 СУ в район "Люлин", 175 ОУ в с. Мрамор, 176 ОУ в с. Негован, 64 ОУ в кв. "Симеоново" и 100 СУ в район "Сердика".

Продължава проекта за цялостна модернизация на 26 училища и детски градини в районите "Красна поляна", "Надежда", "Илинден" и "Връбница".

Извън тези средства  нса осигурени и 5,3 млн. лв. за 2 нови детски ясли в районите "Триадица" и "Красно село".

Здравеопазване

Сериозни са средствата, които са осигурени за инвестиции в общинските болници и ДКЦ-а – 4 715 170 лв. за медицинска апаратура и ремонти.

Култура

6 682 939 лв. са инвестициите в култура – в това число влизат ремонтите на Кукления театър, Столичната библиотека, читалища в "Подуяне" и с. Лозен, началото на строителството на центъра за съвременно изкуство "Топлоцентралата", както и ремонта на минералната баня в Банкя и обследване на сградите на двете бани в Овча Купел и Горна Баня. Вече e подписан и договора за прехвърляне към общината на банята в Овча Купел и ще можем да започнем реконструкцията на тази знакова сграда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София