АБС: Случаите на зарази по животните са агротероризъм срещу България

4638
АБС: Случаите на зарази по животните са агротероризъм срещу България
Снимка: БГНЕС

Случаите на зарази по животните са агротероризъм срещу България. Това заявяват от Асоциацията на българските села (АБС) в позиция, изпратена до медиите.

Оттам категорично се обявяват срещу избиването на доказано здрави животни в село Шарково, вместо въвеждане на карантинни мерки. Задълбочаващата се криза в овцевъдството и козевъдството, които са основен поминък в селските погранични райони е в резултат на умишлено провеждани активни действия за унищожаването на фамилното фермерство.

Припомняме, че още преди 3 години, в разгара на разпространението на заразите от син език, нодуларен дерматит, бруцелоза, птичи грип, а също и огнищата на шап и антракс, Асоциация на българските села посочи източниците на епидемиите и причините за умишленото разпространение на тези зарази из фермите в България. Информацията бе потвърдена от наши източници от външна служба за сигурност, които обясниха поръчката и връзките между избиването на животни с политиката за унищожаване на фамилното животновъдство и борбата за уедрени пазари на агростоки и ветеринарни медикаменти в обем на стотици милиони евро, категорични са от АБС.

След среща на Порожанов с животновъди: Продължава умъртвяването на овце и кози в Шарково

В боляровското село Шарково ще продължи умъртвяването на овцете и козите, евтаназията на които се провежда заради случаи на чума сред п...

Експертите виждат погрешен подход на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) с изплащането на компенсации.

"Никакви обезщетения или увеличени ставки на мярката DeMinimis не могат да възстановят сектора, ако на всеки 2 години животновъдството се тресе от масова болест и се избиват и закриват стопанства. Тези средства винаги са лостове за временно потушаване на напрежението и използване на браншовите структури за водене на политики, но не и в полза на реалните стопани в селата. Изплащането на тези средства можем да определим като кратко командно дишане, за да не се признае смъртта на един подсектор, за която се работи отдавна", казват от АБС.

"Асоциацията на българските села многократно е призовавала да бъде приета от правителството и парламента Държавна стратегия за развитие на селските райони, която да обхване всички сектори на икономиката и социалния живот в тях и в частност и животновъдството. Само прилагането на една дългосрочна стратегия за развитие на този сектор в посока на фамилното фермерство, защита на родното производство, насърчаване и подпомагане за развитие на системи за биосигурност могат да доведат до един устойчив модел, при който такива кризи, като тази, която наблюдаваме днес, биха били предотвратени навреме.

В тази връзка отправяме следните въпроси към ресорните институции:

Евтаназията на хиляди животни изкара животновъди на протест срещу мерките на властите

Животновъди от Ямболско недоволстват заради евтаназията на добитък в района. Причината за наложителното избиване на животни е огнище на...

От кои райони на Турция е дошла болестта, според твърдението, че болестта идва от тази съседна страна от вкарани нелегално животни? Този въпрос е изключително важен, тъй като фермерите от района, които говорят турски, посочват, че новини за зараза в Турция няма нито по телевизията, нито в интернет издания, нито техни роднини съобщават за такава.

МЗХГ провеждало ли е от 2007-а година насам стратегия или политика за биосигурност, в който и да е район в България, предвид на всички усвоени милиарди евро средства от ПРСР 2007-2013 и ПРСР 2014-2020?

Потокът на животните с нашата съседка е обратен - износ от България за Турция - тъй като нашите агнета се продават там по-скъпо. Но все пак, ако има нелегален внос, защо няма адекватен контрол на границата? Кои са лабораториите, в които са изследвани животните, и в кои точно ферми е доказано, че има заразени животни? Кой управлява лабораториите?

Защо се налага избиването на доказано здрави животни, вместо да бъдат поставени под карантина и ветеринарните специалисти вместо евтаназия за един ден, да не останат в селото при обособяване на изолационен обект и да се грижат за животните под карантина? Има ли европейска директива, която спазваме за преминаване към директна евтанизцация? Бил ли е уведомен кметът на село Шарково за всички действия на властите или е оставен в пълно невидение какво се инициира в селото му?", питат още от Асоциацията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика