Актуализацията на държавния бюджет стана фактор за влоговете в КТБ

17048
Актуализацията на държавния бюджет стана фактор за влоговете в КТБ
Снимка: БГНЕС

Актуализацията на бюджета се превърна във фактор за възстановяването на гарантираните от закона влогове в Корпоративна търговска банка. Това стана ясно след изявление на финансовия министър Румен Порожанов.

Според Порожанов необходимата сума е 3,6 млрд. лева, макар да има спорове, че всъщност има и влогове под 100 хил. евро, които не са гарантирани заради преференциални условия. Във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. лева.

Вече официално - лицензът на КТБ е отнет

Очакваната новина е факт - лицензът на КТБ за извършване на банкова дейност е отнет. Това съобщи БНБ. Съгласно финансовите и надзорни ...

"След като бъдещият министър на финансите има възможността да направи необходимите попълнения във фискалния резерв, няма да има проблем да осигури на секундата средствата. В момента нивата на фискалния резерв отново са 8.8 милиарда лева, така че необходимите пари ги има, за да се даде ликвиден ресурс на гаранционния фонд. Няма как да не започне изплащането", каза Румен Порожанов.

Процедурата

Актът за отнемане на лиценза на КТБ може да се обжалва пред ВАС от заинтересованите лица – вложителите, акционерите на банката и прочие. В случаите, когато този акт не е влязъл в сила поради обжалването му, съдът спира производството до приключване на делата. Това не е пречка за налагане на предварителни обезпечителни мерки.

Оттук нататък план за оздравяване на КТБ не може да бъде изпълнен, дори да има предложение.

БНБ не взе лиценза на КТБ, а отмени плащания на банката сама към себе си

Дългоочакваната и предрешена от седмица насам новина е факт - Корпоративна търговска банка се разделя с лиценза си. Това си помислиха д...

Няма предсрочно изискуеми кредити заради фалита на КТБ. Единствено могат да бъдат предприети мерки спрямо кредити, сключени при необичайни условия и това може да стане още по време на специалния надзор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика