Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Банките в България трябва да се готвят за шок върху приходите заради нов стандарт

29 май 2017, 16:18 часа • 7258 прочитания

Банките в България ще преживеят сериозен шок върху приходите си при въвеждането на новия стандарт за финансова отчетност. Това заяви доц.д-р Григор Сарийски от Института за икономически изследвания при БАН по време на представянето на годишния доклад на институцията.

Става дума за Международен стандарт за финансова отчетност 9, който влиза в сила за родните трезори тази година. „В момента нито една банка не може да даде отговор какъв ще бъде ефектът от въвеждането на новия стандарт. Какво представлява промяната – досега когато една банка иска да оцени дали един кредит е качествен или не, тя просто гледа дали има закъснение при обслужването. С въвеждането на новия стандарт се минава към т.нар expeced credit loss – модел на очакваните загуби. Това означава, че не се гледа дали кредитът има просрочия, а до края на периода на живота на кредита какви загуби би могло да бъдат претърпени“, поясни Сарийски.

Според него ще трябва да се следи как ще се променят разходите за провизии и как ще се променят тези кредити, които ще бъдат класифицирани като загуба по новите критерии. „Ако тези кредити бъдат редовно обслужвани, тогава провизиите ще бъдат реинтегрирани. Но първоначално при самото въвеждане банките ще преживеят доста сериозен шок върху приходите. Основното влияние ще бъде върху кредитните стандарти – те ще бъдат затегнати. Ще се правят и по-прецизни оценки на кредитополучателите“, каза още Сарийски.

По думите му се очаква леко повишение на лихвите по депозитите с дълъг матуритет, но банките ще се опитат да задържат лихвите по кредитите, така че да стимулират кредитирането.

Колко е печалбата на банките за миналата година и още подробности за банковия сектор прочетете в Expert.bg.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес