БФБ и ФнФ ще насърчават инвестициите в проспериращи български компании

3550
БФБ и ФнФ ще насърчават инвестициите в проспериращи български компании
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Меморандум за насърчаване на инвестициите в проспериращи български компании подписаха изпълнителният директор на Българска фондова борса (БФБ) Маню Моравенов и изпълнителният директор на Фонда на фондовете (ФнФ) Александър Георгиев в присъствието на зам.-министъра на финансите Маринела Петрова.

Меморандумът обхваща инициативи за популяризиране, обучение и стимулиране на динамичните и амбициозни български компании да набират капитал за инвестиране в техния растеж.

Документът бе сключен по време на кръгла маса – дискусия с фондовете за рисково и дялово инвестиране, организирана от БФБ и ФнФ.

Усилията на ФнФ са насочени към развитие на нови форми на финансиране, подходящи за стартиращи и иновативни български компании, които не биха получили кредит от търговските банки заради по-висок риск, отбеляза Александър Георгиев. „Искаме да повишим финансовата култура на предприемачите, като им предлагаме тези нови инструменти“, подчерта той. 

Позовавайки се на проучване на ЕК и ЕЦБ Георгиев отбеляза, че за бизнеса в Европа и в България достъпът до финансиране не е най-големият проблем.

Според данните от изследването за 2019 г., най-големият проблем е намиране на персонал и мениджъри, на второ място е проблемът за намиране на клиенти, следват разходите на компаниите и по-нататък се нареждат регулациите, конкуренцията, а достъпът до финансиране е едва на 6-то място, като 7% от компаниите го посочват като предизвикателство пред тях.

"Компаниите имат да решават далеч по-сложни и трудни задачи, освен това да финансират добрите си проекти", коментира Георгиев.

Традиционно кредитните линии остават най-търсената форма за външно финансиране. За малко повече от 51% от фирмите това е предпочитаната форма, следват други форми като лизинга с 47% и банковия кредит с 46%, търговските кредити и грантове се предпочитат от 31% от анкетираните, други форми на кредитиране биха използвали 15% от компаниите и на последно място е капиталовата инвестиция като релевантна за 11% от търсещите финансиране в Европа, посочи още директорът на Фонда на фондовете.

42 млн. допълнително за ликвидна подкрепа на малки и средни предприятия дава ФнФ

Допълнителни 42 млн. лв. за ликвидна подкрепа на малки и средни предприятия предостави Фондът на фондовете (ФнФ), съобщиха оттам. Средс...

Той уточни и за какво фирмите обикновено ползват външното финансиране - 40% от компаниите финансират инвестиции в дълготрайни активи, 35% от тях имат нужда от работен капитал, 22% ползват финансирането за развитие на персонала и 20% посочват, че ползват финансирането за разработване на нов продукт или услуга.

В последните три години търсенето на финансиране е горе-долу постоянно - около 7% от компаниите декларират такава потребност. Като проблем е изтъквано от повече компании в предишни години - от 13% от фирмите в 2014 г., а в 2015 г. - от 10% от компаниите, отбеляза Георгиев.

За България има една съществена разлика при капиталовите инвестиции – едва 4% от предприемачите в страната смятат, че капиталовите инвестиции е релевантната форма за тях за инвестиции, съобщи още той и призова участниците в кръглата маса да насочат усиля към вдигане на този процент и да популяризират тази форма на финансиране. 

Изпълнителният директор на ФнФ представи постигнатото до момента като съобщи, че в момента на пазара в инвестиционна фаза са 4 фонда. Като ресурс на тези 4 фонда има 55 400 000 евро – пари, които могат да бъдат инвестирани в компаниите, посочи Георгиев. "Структурирали сме пети фонд, имаме административни затруднения, които съвсем скоро се надявам да разрешим и на пазара ще бъдат сложени още приблизително 39 милиона евро за инвестиции", съобщи още той.

Вторият пакет от мерки за бизнеса: Кой от какво може да се възползва

Над 4 милиарда и половина лева под формата на 8 финансови мерки обяви правителството за справяне с икономическите последствия от корона...

Според него, все още кризата във финансите не е настъпила и вероятно ще се прояви следващата година. "Във връзка с COVID-кризата, получихме нотификация за работа в режим на временна рамка, свързана с държавните помощи, което ни позволи да предоставим на нашите партньори - фонд мениджъри възможността да инвестират в компании до 800 хиляди евро, без изискване за допълнителни частни инвестиции, което в голяма степен предоставя нови възможности на български компании", съобщи директорът на ФнФ. Вече на пазара добавихме за този тип инвестиции още 28,8 млн. евро, което беше отговор на кризата. "Трябваше бързо да действаме и затова във Фонда на фондовете взехме решение да не продължаваме процедурата за фонд за технологичен трансфер, за да може този ресурс да стигне по-бързо до клиентите", поясни той.

"В момента има 84 200 000 евро общ ресурс в системата, предоставен от ФнФ и мисля че българските компании нямат проблем да получат финансиране“, добави директорът на ФнФ. Той е категоричен, че няма проблем с финансирането, просто е необходима просветителска дейност, за да знаят предприемачите какви са им възможностите за финансиране, извън предлаганите от търговските банки. В тази връзка Георгиев отбеляза, че във ФнФ е създадено управление "Проектна информация и финансиране", което разполага с експертиза да свързва търсещите финансиране с организациите и компаниите, които финансират.

Изпълнителният директор на БФБ Маню Моравенов изрази увереност, че меморандумът и съвместните усилия с ФнФ ще допринесат за успешното развитие на българските компании в кризисната ситуация.

В рамките на форума БФБ представи възможностите, които пазарът за растеж ВЕАМ предлага за фондовете за рисково и дялово инвестиране, бяха дискутирани различни модели на финансиране за растеж, възможности за финансиране от публични и частни капиталови пазари, представени бяха и нови финансови инструменти от интерес за инвеститорите.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев: Бизнесът трябва да работи, а администрацията да го подкрепя

МВФ понижи сериозно прогнозата за българската икономика

ЕРМ Запад изпълни плана си за обезопасяване на щъркелови гнезда в Самоков

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика