Бизнесът в Смолян очаква да има сериозен недостиг на персонал

3455
Бизнесът в Смолян очаква да има сериозен недостиг на персонал
Снимка: Министерство на туризма

Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора. Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри и страната ни да има по-активна политика по отношение на образованието и подготовката на професионалисти за сектора. "Един от основните приоритети на правителството на министър-председателя Бойко Борисов е именно образованието, а по-доброто и качествено образование е основа и гарант за по-доброто бъдеще", каза в отговор вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. И допълни, че на последното заседание на Министерския съвет бяха отпуснати нови 2 118 718 лева за 3-годишната програма на Министерството на образованието и науката за подобряване на образователната инфраструктура в страната. Парите са за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища, като всяка година ще се отделят по близо 70 000 000 лева.

Вицепремиерът спомена и, че общо 2,4 милиарда лева са вложени в образователна инфраструктура и за двойното увеличение на учителските заплати по време на мандата на премиера Бойко Борисов. Даниела Дариткова, която също участва в дискусията, коментира, че заболеваемостта в смолянска област е ниска и че това ще доведе до допълнителна сигурност за туристите, които ще посетят региона. Тя благодари за срещата и заяви, че се надява да работим всички заедно, за да развием изцяло потенциала на областта. "Правим всичко възможно да развием областта като четирисезонна дестинация", посочи министър Николова. Тя заяви, че се надява всички да полагаме съвместни усилия в тази насока, като търсим и избираме най-добрите инициативи за реализация на тази цел.

Марияна Николова подписа Берлинската декларация за цифрово общество и цифрово управление, базирано на ценности

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова подписа Берлинската декларация за цифрово общество и цифрово управление, базирано ...

Вицепремиерът информира, че на редовното си заседание в сряда Министерския съвет реши да осигури допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март. През декември беше одобрена нова разпоредба, регламентираща прилагането на нова мярка за държавна помощ на обща стойност 51 000 000 лева от националния бюджет, с които се предвижда безвъзмездно субсидиране на близо 1 600 предприятия в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност, подчерта министър Николова. И уточни, че Министерството на туризма разработи наредба, регламентираща реда за предоставяне на безвъзмездни средства, която е изпратена за съгласуване в Министерството на финансите. Субсидията e в размер на 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

"По оценки на Националния статистически институт (НСИ), през 2021 г. общо туристите в област Смолян ще надхвърлят 200 000, като очакванията са българските посетители да са над 170 000, а чуждестранните - над 30 000", съобщи вицепремиерът. По думите й за цялата 2021 г. спадът на българските туристи в област Смолян ще е около 35%, а на чуждестранните - близо 25%, което е далеч по–малко спрямо средното за страната. Според текущата информация за сезон 2020 г./2021 г. спадът на туристите в област Смолян от началото на зимния сезон е 54%. Намалението на българските гости е 42%, а на чуждестранните - 91 на сто, като малкото чужденци са предимно румънски граждани. Повече от 95% от туристите в областта са българи от началото на сезона, което се очаква да се запази като тенденция и до края.

Представителите на бранша поставиха въпроса за стопанисването на пещерите в района, които трябва да се социализират и рекламират, за да бъдат достъпни за туристи. Според тях това е ресурс, който трябва да се развива и може да допринася за развитието на отрасъла. Те считат, че би било добре да се помисли за възможности за финансиране на организации, които се занимават с туризъм, за да може да се управлява и популяризира това богатство. Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и възможност за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с ресторантите на хотелите или да се търси друг начин за осигуряване на работа на обектите и обслужване на гостите. Тема на дискусията бе и търсене на възможност за финансиране на организациите за управление на туристическите райони, като според тях това ще допринесе за повишаване конкурентостта на отрасъла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Броят млади българи, които нито са работили, нито са учили, намалява през 2023 г.

Търговията между България и Великобритания е достигнала рекордни стойности

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика