X
 
 
Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!

Бизнесът в Смолян очаква да има сериозен недостиг на персонал

2106
Бизнесът в Смолян очаква да има сериозен недостиг на персонал
Снимка: Министерство на туризма
Туристическият бизнес в Смолян поиска от вицепремиера Марияна Николова подкрепа в политиката за подготовка на кадри за сектора. Представителите на бизнеса коментираха, че се очаква да има сериозен недостиг на персонал и би било добре да се помисли за внос на кадри и страната ни да има по-активна политика по отношение на образованието и подготовката на професионалисти за сектора. "Един от основните приоритети на правителството на министър-председателя Бойко Борисов е именно образованието, а по-доброто и качествено образование е основа и гарант за по-доброто бъдеще", каза в отговор вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. И допълни, че на последното заседание на Министерския съвет бяха отпуснати нови 2 118 718 лева за 3-годишната програма на Министерството на образованието и науката за подобряване на образователната инфраструктура в страната. Парите са за изграждане и реконструкция на ясли, детски градини и училища, като всяка година ще се отделят по близо 70 000 000 лева.

Вицепремиерът спомена и, че общо 2,4 милиарда лева са вложени в образователна инфраструктура и за двойното увеличение на учителските заплати по време на мандата на премиера Бойко Борисов. Даниела Дариткова, която също участва в дискусията, коментира, че заболеваемостта в смолянска област е ниска и че това ще доведе до допълнителна сигурност за туристите, които ще посетят региона. Тя благодари за срещата и заяви, че се надява да работим всички заедно, за да развием изцяло потенциала на областта. "Правим всичко възможно да развием областта като четирисезонна дестинация", посочи министър Николова. Тя заяви, че се надява всички да полагаме съвместни усилия в тази насока, като търсим и избираме най-добрите инициативи за реализация на тази цел.

Ресторантьори: Предложението на Марияна Николова дискриминира бранша

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си несъгласие с поредната дискримин...

Вицепремиерът информира, че на редовното си заседание в сряда Министерския съвет реши да осигури допълнителни 40 млн. лева от Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“, с които до края на март ще бъде обезпечена мярката за запазване на заетостта в туризма и транспорта в условията на пандемия. С увеличаване на бюджета програмата ще може да продължи да се прилага до края на март. През декември беше одобрена нова разпоредба, регламентираща прилагането на нова мярка за държавна помощ на обща стойност 51 000 000 лева от националния бюджет, с които се предвижда безвъзмездно субсидиране на близо 1 600 предприятия в сферата на туроператорската и туристическата агентска дейност, подчерта министър Николова. И уточни, че Министерството на туризма разработи наредба, регламентираща реда за предоставяне на безвъзмездни средства, която е изпратена за съгласуване в Министерството на финансите. Субсидията e в размер на 4 на сто от оборота без ДДС през 2019 г., които ще трябва да се използват приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

"По оценки на Националния статистически институт (НСИ), през 2021 г. общо туристите в област Смолян ще надхвърлят 200 000, като очакванията са българските посетители да са над 170 000, а чуждестранните - над 30 000", съобщи вицепремиерът. По думите й за цялата 2021 г. спадът на българските туристи в област Смолян ще е около 35%, а на чуждестранните - близо 25%, което е далеч по–малко спрямо средното за страната. Според текущата информация за сезон 2020 г./2021 г. спадът на туристите в област Смолян от началото на зимния сезон е 54%. Намалението на българските гости е 42%, а на чуждестранните - 91 на сто, като малкото чужденци са предимно румънски граждани. Повече от 95% от туристите в областта са българи от началото на сезона, което се очаква да се запази като тенденция и до края.

Представителите на бранша поставиха въпроса за стопанисването на пещерите в района, които трябва да се социализират и рекламират, за да бъдат достъпни за туристи. Според тях това е ресурс, който трябва да се развива и може да допринася за развитието на отрасъла. Те считат, че би било добре да се помисли за възможности за финансиране на организации, които се занимават с туризъм, за да може да се управлява и популяризира това богатство. Собственици на обекти на пистите обясниха, че има сериозен проблем с туристите, на които не може да се предложи качествена услуга и възможност за отдих. Тяхната позиция е, че тези места би могло да минат под един знаменател с ресторантите на хотелите или да се търси друг начин за осигуряване на работа на обектите и обслужване на гостите. Тема на дискусията бе и търсене на възможност за финансиране на организациите за управление на туристическите райони, като според тях това ще допринесе за повишаване конкурентостта на отрасъла.

Actualno.com

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Actualno.com.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Последно в Актуално