Бойко Петев: Влизането в Еврозоната трябва да стане при ясни параметри и работеща икономика на пълни обороти

9159
Бойко Петев: Влизането в Еврозоната трябва да стане при ясни параметри и работеща икономика на пълни обороти
Снимка: Архив

Бойко Петев е магистър по „Счетоводство и контрол“ и доктор по финанси. Работил е 12 години в Министерство на финансите и агенции в системата на МФ. Бил е главен секретар на Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС“. От 2002 г. е преподавател в НБУ. Автор и съавтор на учебници и учебни помагала в сферата на данъчното облагане. Пред novapress.bg Бойко Петев коментира какви икономически поражения ще нанесе коронавируса в България.

Г-н Петев, премиерът отново заговори за влизане в чакалнята на Еврозоната. Това се случи по време на наложени мерки за социална изолация, заради която се очаква спад в икономиката. Какъв е Вашият прочит?

Влизането в чакалнята на Еврозоната е чувствителна тема. Според мен, моментът е неподходящ и трябва да се изчака. Влизането трябва да стане плавно и добре обмислено, при ясни параметри и икономика работеща на пълни обороти. Говоренето, че влизането в чакалнята на Еврозоната ще ни осигури повече средства за излизане от кризата с Covid-19, не отговаря на истината.

България е пълноправен член на ЕС, спазва своите ангажименти и трябва да получи помощи като такава. Ние сме във валутен борд, българският лев е фиксиран към еврото и е стабилен.

Прибързаните действия носят риск и може да ни изиграят лоша шега.

Макар, че не е ясно колко време ще продължи карантината, каква е оптимистичната и песимистичната Ви прогноза за отражението върху икономиката на България?

Трудно е да се каже. Всичко зависи от това, докога ще продължи карантината, но удължаването й със всеки пореден ден или месец нанася поражения на икономиката. Ако всичко приключи на 13 май и няма нови ограничения, пораженията ще са минимални и до няколко месеца тя ще се съживи. Пълното възстановяване ще се случи, когато ограниченията паднат и в страните членки от ЕС, защото както знаем определени сектори от икономиката ни, са тясно свързани с европейската.

10 милиарда лева „вчера“ и 10 милиарда „утре“ под формата на кредит с еднаква тежест и потенциален икономически ефект ли са?

Всеки лев в такава ситуация е жизнено важен. Разбира се колкото по-бързо, толкова по-добре. Важно е как ще бъдат разпределени, ще стигнат ли до нуждаещите се, ще подкрепят ли определени (важни) сектори от икономиката или ще бъдат раздавани на приятелски принцип.

Дянĸов: Спадът в иĸономиĸата на България ще е между 6% и 8%

Правителството на България се справя отлично със здравната криза. Първите икономически мерки също бяха много добри, но предизвикателств...

Какви действия са нужни за намаляване на ефекта от карантинните мерки у нас?

Не съм специалист в тази област, но мерките трябва да бъдат спазвани и в зависимост от ситуацията да бъдат постепенно намалявани до пълното им отпадане. Разбира се трябва да бъдем много внимателни с пропускателния режим в страната и да не допускаме новозаразени. Българските граждани трябва да спазват наложените мерки и хигиенни изисквания за да се спре разпространението на вируса.

Как пандемията променя съотношението на финансовите и икономическите сили в световен мащаб?

Интересен въпрос! Определено Covid-19 не пропусна нито една от световните икономически сили. В тази ситуация съотношението ще се запази, но мисля, че най-много ще пострада Китай, защото ще му бъдат наложени рестрикции от САЩ и ЕС за умишлено разпространение на заразата.

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 27 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика