X
 
 

България е сред първенците в ЦИЕ по спад на фалитите на фирми

373 0
photo of България е сред първенците в ЦИЕ по спад на фалитите на фирми
Снимка: iStock/Guliver
България е една от само пет държави в Централна и Източна Европа, в които фалитите на фирми са намалели през 2017 г. Общо 311 компании у нас имат обявена несъстоятелност, като те са 0,08% от всички. Спадът в сравнение с 2016 г. е 18,4 процента, показва проучване на компанията за кредитно застраховане „Кофас“.

По думите на управителя ѝ за България Милена Виденова такова намаление е "историческо", обаче ситуацията не е изцяло оптимистична. „Прогнозите ни са, че тези темпове ще намалеят значително в следващите години, а и въпреки спада, задлъжнялостта остава голяма. Това е сигнал компаниите да обръщат внимание и да управляват рисковете“, заяви тя, цитирана от Expert.bg.

Една четвърт от фирмите в България се опасяват от фалит заради просрочени вземания

Цели 26% от фирмите у нас твърдят, че се чувстват застрашени от фалит поради просрочени вземания. Процентът е доста висок, като се има ...

„Добрите“ сектори, в които няма отчетени фалити за годината, са ИТ секторът, производството на мебели, дейностите, свързани с човешкото здраве (но не от държавния сектор), сектор „Сигурност“. Към „лошите“ - с ръст на несъстоятелностите, спадат търговията на едро и дребно, сделките с недвижими имоти, сухопътния транспорт и строителството. Сухопътният транспорт е нов отрасъл сред тях заради поскъпването на горивата и липсата на кадри, както и заради вдигането на цената на труда. Заплатите там, особено за превозването на опасни товари, са се увеличили с между 30 и 50%.

Що се отнася до 2018 г., през първите ѝ шест месеца 164 компании са обявени в несъстоятелност, което е с 4% по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Новите производства пък са 213, сочат данните на „Кофас“.

Най-големите фалити у нас

Представени бяха и данни за петте най-големи дружества, обявени в несъстоятелност през 2017 г. На първо място е строително-инженеринговата компания „Енемона“ АД, чиито задължения са били за 75 млн. евро.

Проверките на НАП намалиха с 5 млрд. лв. парите в касите на фирмите

Близо 5 млрд. лв. вече не са налични в касите на фирмите след контролната кампания на НАП спрямо компании, които бяха посочили във фи...

Втора е „КМБ България“ (собственик на магазините „Карфур“), която е с над 50 млн. евро задължения.

На трето място по дългове е „Г 56 Дивелъпмънтс“, свързана с т.нар проект „Супер Боровец“, с 29 млн. евро.

Фалитите на четвъртата и петата компании - „Карне – М“ (дългове за 25 млн. евро) и „Техно Резиденшъл Парк“ (18,3 млн. евро) пък са следствия от сагата „КТБ“, макар и датите им на обявяване да са през 2017 г., уточни Милена Виденова.

Още подробности за фалитите в Централна и Източна и Европа прочетете в Expert.bg.

Според ЕК държавните фирми се управляват зле

Резултатите на държавните предприятия представляват източник на несигурност и риск за публичните финанси. Изводът е от доклада за Бълга...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.