България в топ 3 на страните с най-ниски цени в Европа

2896
България в топ 3 на страните с най-ниски цени в Европа
Снимка: iStock

България продължава да е най-евтината държава - членка на ЕС. Но по отношение на един от най-големите разходи на домакинствата - храната, други две държави от Източна Европа са още по-евтини от нас: Румъния и Полша. Това показват данните на Евростат за 2019 г., публикувани на 21 юни.

У нас около 20% от всички разходи на домакинствата са за храна и безалкохолни напитки. Този дял за последното десетилетие падна с близо 10 процентни пункта, но все още сме държавата с един от най-високите относителни разходи за покупка на храни.

Валентин Николов: До края на месеца надплатената газ ще бъде върната на бизнеса

КЕВР има решения за намаляване на цената на природния газ за последните 9 месец. Булгаргаз ще сметне разликите между стари и нови цени....

В същото време в Полша и в Румъния храните са по-евтини и техният индекс на цените е съответно 70 и 66. Това показва, че там населението плаща съответно 70 и 66% от средните за ЕС цени на храната. В България този индекс е 78. В Дания е 129, т.е. там населението купува с 29% по-скъпа храна отколкото средния европеец, или храната у нас е около 1,6 пъти по-евтина отколкото в Дания.

Изследването обаче сравнява само цените, но не и доходите на хората, посочва 24 часа.

Страната ни не е най-евтина и по отношение на битовата електроника, но все пак е на второ място след Полша, където тя е най-евтина от целия Европейски съюз. По отношение на личните транспортни разходи не сме дори в първата тройка по ниски цени, където са Словакия, Полша и Кипър.

Има три области, в които в България потребителските цени са определено най-ниски в общността - алкохолът и цигарите, цените в ресторантите и хотелите и облеклата и обувките.

КЕВР намали цените на газа за първите три месеца на 2020г.

КЕВР утвърди промeните в цените на газа за януари, февруари и март 2020 г. Това стана на закрито заседание във връзка с подадените от "...

У нас обядът в ресторант и нощувката в хотел струват 45% по-евтино отколкото в ЕС, а в Дания са 56% по-скъпи от средното. Т.е. разликата между цените в България и Дания е над 3 пъти.

Разликата по отношение на алкохола и цигарите също е доста голяма - у нас техните цени са 62% от средните за ЕС, докато в Ирландия са с 88% по-високи от средните. В Норвегия, която не е член на ЕС, обаче са със 136% по-високи от средното за Евросъюза.

По отношение на облеклата и обувките разликата не е толкова драстична, но все пак у нас те струват най-евтино, докато в Дания, Швеция и Финландия - най-скъпо.

В крайна сметка България излиза най-евтината държава в Евросъюза, тъй като у нас цените са 53% от средните за ЕС. След нас е Румъния с 55%, а най-скъпата страна членка е Дания, където цените са 415 над средните за ЕС.

Веселин Марешки: Време е президентът да каже има ли спекула в горивата

Зам.-председателят на Народното събрание Веселин Марешки задава три важни въпроса на президента Румен Радев. „Държавният глава н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика