Българинът дава все повече пари за храна и транспорт

8411
Българинът дава все повече пари за храна и транспорт

Разходите за храна продължават да бъдат основното перо в бюджета на българските домакинства. През второто тримесечие на годината те са се увеличили с 13,1% на годишна база, сочат данни на НСИ. Ръст от 15,7% пък се забелязва при разходите за транспорт и съобщения, а увеличение има и при средствата, които отиват за дома.     

Според статистиката доходите на българина са повече от разходите му, но пък разходите се нарастват по-сериозно. Средният доход на лице от домакинство се е повишил с 9% на годишна база през второто тримесечие на 2013 г. Той достига 1 168 лв. Общият разход на човек пък се равнява на 1 059 лв. и бележи ръст с 9,5 на сто спрямо същия период на 2012 г.

65 000 на ден - най-високата заплата у нас

Около 65 000 лв. на ден е заработвал човекът, който до този момент е декларирал пред Националната агенция за приходите (НАП) най-висок ...

Разходите за храна на едно лице от домакинството възлизат средно на 377 лв. на месец., което е увеличение с 13,1% спрямо април-юни 2012 г. През периода април-юни разходите за дома – сметки за вода, ток, обзавеждане и т.н. – пък са се увеличили от 162 на 171 лв. за година.

Ръст се забелязва и при разходите за транспорт и съобщения. Те скачат с 15,7 на сто, достигайки 129 лв. на лице. Средствата за здравеопазване, които отделяме, остават непроменени, но се увеличават тези, които отиват за облекло и обувки.

Основен източник на доход на домакинствата продължава да бъде работната заплата. Средните доходи от нея през второто тримесечие на 2013 г. са 633 лв. на човек, което е с 8.6% повече спрямо същото тримесечие на миналата година. Вторият по значение източник на средства за българските домакинства са пенсиите, които за периода април-юни са били средно по 312 лв. на месец. Те нарастват с 9,1% на годишна база. С по-малко значение за семейния бюджет остават доходите от самостоятелна заетост и от социални помощи.

Още подробности за потреблението на основните хранителни продукти четете в expert.bg.

Българинът забогатява - дава по-малко пари за храна, но повече за сметки

През 2012 г. средният годишен доход общо на лице от домакинство е 4541 лв., което е с 15.3% повече спрямо 2011 година. Това сочат данни...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com