Д-р Светлин Наков за разрастването на СофтУни извън границите на България

19594
Д-р Светлин Наков за разрастването на СофтУни извън границите на България
Снимка: SoftUni

Светлин Наков е един от тримата основатели на добре познатата инициатива СофтУни. Той се занимава с програмиране от съвсем малък, а с годините успява да се установи в страната ни като разпознаваем и обичан преподавател. С качествата си на вдъхновител, невероятен софтуерен инженер и познат мотивиращ глас, успява да подбуди ново количество надежда в бъдещите поколения на България, а заедно с другите двама основатели на СофтУни – Иван Ненков и Христо Тенчев – постигат нещо, което преди години приемахме за невъзможно. А именно – да предоставят качествено, достъпно и абсолютно релевантно за заобикалящия ни съвременен свят образование в трите най-перспективни сфери днес - на програмирането, дигиталния маркетинг и графичния дизайн.  

И тъй като именно СофтУни е основният инструмент на тримата предприемачи за постигане на редица амбициозни цели, днес Светлин ще ни разкаже повече за пътя на развитие на СофтУни, като основен фокус ще бъде разрастването на институцията извън границите на България.

Здравей, Светлин! Разкажи ни малко повече за СофтУни

СофтУни е най-голямата организация за технологично образование в югоизточна Европа, която предоставя качествено, достъпно и практическо образование за софтуерни инженери и дигитални умения за хиляди млади хора, които придобиват професия и стартират работа в ИТ индустрията. До 2020 г. през курсовете в СофтУни преминават над 180 000 учащи се, от които десетки хиляди придобиват професия и работа в дигиталната индустрия. В автоматизираната система за проверка на задачи по програмиране SoftUni Judge, за 6 години са изпратени и проверени над 13.5 милиона решения на задачи от студенти от 140 държави.

Мисията на СофтУни е да даде възможност на всеки, който има желание и заложби да се занимава с програмиране или дигитални технологии, да стартира своята кариера по лесен и достъпен начин.

СофтУни предоставя цялостна образователна програма за софтуерни инженери, дигитални маркетинг експерти и графични дизайнери: от нулата до започване на работа в индустрията. Учебното съдържание по предложените професии е базирано на най-търсените умения по обявите за работа и е съобразено тясно с изискванията на работодателите. Ние практикуваме модела “учене чрез правене”, базиран на огромно количество практическа работа по задачи и проекти, с които се гарантира натрупването на реален практически опит, портфолио от реални проекти и подготовка за кариерен старт. Нашият успех като образователна институция се измерва чрез успеха на нашите реализирали се курсисти.

Сподели с нас повече за плановете ви да изведете СофтУни отвъд границите на България

Още от самото си създаване СофтУни има амбицията да изнася образователни продукти по цял свят. Затова учебното съдържание от повечето обучения се изгражда по правило на английски език, а учебните планове следват световните тенденции в софтуерната индустрия.

В последните години СофтУни успя да достигне достатъчно стабилност на българския пазар, за да може да насочи значителни усилия за разрастване извън България. Разработихме иновативна интерактивна обучителна платформа, с която да обучаваме на програмиране и софтуерни технологии неприсъствено чужденци, която комбинира видео уроци, интерактивни примери с код, интерактивни задачи за упражнения и работа с ментори и асистенти (помощ на живо). Инвестираме изключително много в няколко направления:

 - Създаване на платформа за интерактивно образование, която да поддържа милиони потребители от различни локации по света, които учат във виртуална класна стая с ментор;

Нова функция на TikTok позволява на потребителите да пазаруват директно от приложението

TikTok, социална платформа за кратки видео клипове, пусна нова функция, която позволява на потребителите да пазаруват, без да напускат ...

 - Създаване на качествено учебно съдържание (видео уроци в студиен формат, интерактивни уроци, интерактивни упражнения) на английски и други езици;

 - Преводи и адаптация на продукта и съдържанието на различни езици (за момента английски и румънски, а в бъдеще и немски);

 - Изграждане на общности от учащи програмиране в различни региони по света.

През лятото на 2019 г. стартирахме пробно операции в чужбина с 4 държави: Малайзия, Филипините, Полша и Румъния. Резултатите бяха донякъде очаквани, донякъде изненадващи. В азиатските пазари нивото на грамотност и достъп до компютри беше доста ниско.

От четирите пробни държави, избрахме да продължим в Румъния, заради наличието на много млади студенти и липсата на качествено технологично образование. Нивото на румънските ни студенти е подобно на българското, но пазарът е по-голям и предлагането на неформално технологично образование е по-слабо. От 2020 г. стартирахме онлайн цялостната програма за подготовка на софтуерни инженери на румънски език: https://ro.softuni.org. Интересът от румънците е силен, а резултатите за момента са обещаващи. Предстои да изградим бранд и потребителско доверие в Румъния, като същевременно подобрим платформата за онлайн интерактивно образование и учебното съдържание, и разширим портфолиото от образователни продукти.

Новo приложение на Google ще свързва потребителите с хора и дейности на базата на споделени интереси

Новият проект на Area 120 (workshop на Google за експериментални продукти), наречен “Shoelace”, е софтуерно приложение, кое...

Очаквам до средата на годината да докажем, че образователният модел, натрупаният в България опит, изграденото качествено учебно съдържание, събраните топ преподаватели, интерактивната платформа, успешният подход, инструменти и образователна методика на СофтУни, могат да работят успешно по света и да изграждат софтуерни инженери в Румъния и в други държави. От там нататък  предстои разрастване, което копира успешните практики от навлизането в Румъния, на нови пазари. Най-вероятно ще се насочим към немскоговорящите страни (Германия, Австрия, Швейцария), защото са голям пазар с високо образовани поколения, с традиции в технологиите и без ясен лидер на пазара на технологично образование.

Защо избрахте именно Румъния?

Румъния прилича на България откъм ниво на развитие на технологичната индустрия, но е 3 пъти по-голяма. Тестовете през лятото на 2019 г. показаха, че румънските курсисти са интелигентни, с добро базово образование, цивилизовани, близки до българската и европейската култура, активни, будни, с желание да учат.

След проучването ни установихме, че в Румъния има недостиг на силни доставчици на технологично образование. Това отваря възможност в дългосрочен план СофтУни Румъния да се утвърди на пазара с образованието, което предоставя за софтуерни инженери и ИТ специалисти.

Смятаме да оперираме в Румъния отдалечено, онлайн, с румънско-говорещ екип в София. В България около 70% от студентите учат онлайн, я в Румъния забелязваме силна фрагментация на населените места, от които са нашите студенти. За разлика от България, студентите на СофтУни в Румъния не са предимно от големите градове, а са доста равномерно разпределени регионално.

СофтУни стъпи на международната сцена

Бурното развитие на IT сектора не е отличително само за родната икономика, а е характерно за индустрията в глобален мащаб. Необходимост...

За финал, сподели с нас какви точно са амбициите на СофтУни в Румъния?

Амбициите на СофтУни в Румъния са за няколко години да се утвърди като лидер на пазара за технологично образование и да дава качествени знания, професия и работа на десетки хиляди млади хора. Ние знаем как се прави образованието, от което имат нужда технологичните фирми, доказали сме го категорично в България. Успяхме да разработим платформа, с която да предлагаме това образование отдалечено. Остава да работим, за да утвърдим продукта, да докажем неговата ефективност и да пораснем като операции, брой учащи се и като локален образователен бранд.

Преломната краткосрочна цел за нас е да възвърнем инвестицията си, с което ще докажем продукта и неговия пазарен потенциал. Засега подхождаме внимателно, тестваме, учим се, търсим най-ефективните подходи, но ще дойде време, когато ще се разраснем мащабно и смело, както в Румъния, така и в други държави.

Още сме в началото. Трябва ни време, адаптиране на бизнес модела, маркетинг практиките и развитие на образователната платформа. Вярвам, че ще успеем да станем големи в Румъния, а след това и на десетки други чуждестранни пазари. Най-трудна е първата държава извън България. Ако успеем в Румъния, ще успеем и в десетки други държави.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика