Десислава Танева: Стандартна процедура при оплакване е предупреждението на Брюксел

3068
Десислава Танева: Стандартна процедура при оплакване е предупреждението на Брюксел
Снимка: БГНЕС

Предупреждението на Брюксел за дискриминация на вноса у нас, след изискването за вкарване на повече български стоки в търговските вериги, е стандартна процедура, която се задейства при оплакване. Това стана ясно от думите на министърът на земеделието и храните Десислава Танева пред БНТ. Това означава, че до край с мярката, предприета от правителството не е била съгласна една от браншовите организации, която в последствие е подала сигнал до ЕК. "Процедурата е започната от страни в България, които считат че мярката съдържа дискриминация. И единият подписан е участник в спора тук", подчерта министъра.

Вчера от там обявиха, че въведените квоти за български храни в търговските вериги са нарушение на европейското законодателство. Институцията съобщи, че отправя искане към България да премахне мерките, задължаващи търговците на дребно да третират по-благоприятно местните хранителни продукти, и че очаква отговор от българското правителство в рамките на месец.

Официално писмото не е дошло в МЗХ, стана ясно от думите на Танева, но като дойде: "ние ще отговорим, че Постановление на МС 70 за основните храни във веригите не съдържа каквито и да било дискриминационни условия спрямо която и да е категория на храни в обекта. Ние сме предложили възможност местните производители да си предложат стоката, по начин,по който търговецът избере, потребителят ще избере", каза тя и допълни, че имаме много добра комуникация с ЕК и благодари на всички европейски служби.

Не сме поставили квоти, няма никакво ограничение, твърде общ е текстът, категорична е Танева.

"Квоти няма, има само принцип за възможност на достъп на местните производители. В момента тече процедура само за млечните храни и условията касаят само традиционно български артикули, тоест става въпрос за национална регулация. Ние не ограничаваме която и да е стока, от който и да е производител, ние предлагаме единствено възможност.", обясни тя. и призова всеки, който се съмнява в мярката да я прочете сам и да види.

"Даже първото писмо което дойде беше с цитирам "забраняване на внос". Не няма такова нещо. Твърде общ е текста. Нека да прочетем текста и видим.", подчерта министърът и допълни, че Брюксел не е подведен. "Това е стандартна процедура при оплакване, защитаваме мякрата. В процедура сме."

Според министъра след приемането на промените  се е активирала комуникацията между търговците и производителите и има вече сключени споразумения. Мога да кажа, че моторът на тази промяна беше един земеделски производител с 6 000 000 кредит, който беше пред риска да изкхвъли първата обрана продукиця и заплашен с фалит. И така един факт провокира към действия да се спаси поминъка на всички.", сподели Танева.

Започват най-трудните и важни месеци в земеделието, продължи министъра. Министърът отговори на най-наболелите въпроси в земеделието.

Преди кампанията за розобера: Какви са проблемите пред бранша?

Розопроизводители очакват фалити през настоящата година. Стартът на сезона по прибиране цвета на маслодайната роза се очаква да започне...

Танева обяви мерки в подкрепа на "Рибарство и аквакултури", производителите на грозде и череши

Набиране на земеделски работници

Според Танева този проблем винаги е съществувал и дори е по тежък за по-богатите държави, отколкото за нас.

"За настоящата кампания сме приели абсолютно всички мерки в трудовото законодателство, които могат да улеснят достъпа до трудов ресурс, а именно хората, които са съкратени, безработни да могат да участват в прибирането на реколтата. Трайно безработните да могат също да работят за прибиране на реколтата в земеделието.", каза тя.

Те могат да бъдат наети на еднодневни или на договори с по-голяма продължителност. Освен това прибирането на реколтата се счита за обществено полезен труд в условията на пандемия, обясни министърът.

COVID-19: Розоберът е под въпрос, няма кой да обере цветовете

Три седмици преди да започне да цъфти розовия цвят, стопаните са силно обезпокоени как ще се осигури безопасността на работниците. Спо...

Танева призова производителите да са проактивни и да заявят в бюрата по труда нуждите си.

Розопроизводителите

Министърът призна, че изкупните цени наистина са по-ниски.

"За розопроизводителите категорично искам да заявя, че въз основа на ясна оценка за спада на цената след прибирането на реколтата, производителите ще бъдат компенсирани според финала на мярка COVID-19 по стойността на загубата." , каза Десислава Танева.

Това означава, че всичко ще се случи след като окончателно бъде определена сумата за мярката на европейско ниво, исканият 1% повече от България бъде одобрен, и приключи кампанията по прибиране на реколтата.

Масов мор на пчели в Плевенско

Масов мор по пчелите в плевенската община Гулянци. Стопани отново сигнализират за неправомерно третиране на земеделски площи с препарат...

Роза дамасцена ще е приоритет в подкрепата – в момента идентифицираме кои са тези масиви и производители в страната тази година.

Масовият мор при пчелите

Земеделският министър коментира и проблема с масов мор по пчелните семейства заради употреба на пестициди, за което сигнализираха пчелари у нас. Когато излязат всички проби, резултатите ще бъдат обявени публично, категорична е Танева.

"Опитвали сме се да приложим регулация, не сме успявали, тъй като основния пакет директни плащания 800 000 000 евро годишно – се разпределят по европейска регулаторна рамка, ние не правим критериите. Тази година за подобни щети са 3-4 пъти по-малко от миналата по това време.Тече една изключително подробна проверка с проби от площи и растения, тръгват и по пчелите и кошерите на пострадалите. Ще обявим публично резултатите. Всички уведомления са в срок", обясни министърът.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика