До дни ЕС дава зелена светлина за ОП "Региони в растеж" и "Околна среда"

13196
До дни ЕС дава зелена светлина за ОП "Региони в растеж" и "Околна среда"

До дни ще бъдат одобрени новите Оперативни програми "Региони в растеж" и "Околна среда", а за първия програмен период страната ни очаква плащания за около 1,4 млрд. евро. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев, предаде БНР.

Дончев заедно с еврокомисаря по регионалната политика Корина Крецу откри реконструирания булевард "Тутракан" в гр. Русе - най-мащабният проект по програма "Трансгранично сътрудничество".

Дончев е оптимист, че ще усвоим 90% от европарите

Вярвам, че ще приключим стария програмен период с над 90% плащания. Това каза Томислав Дончев, зам.-министър председател и министър по ...

"Амбициозната цел до края на годината; това, което трябва да бъде подадено към Европейската комисия е два милиарда. Част от тези пари вече са платени, т.е. като реални физически плащания. Знаете, трябва да бъдат извършени плащания за около 1,4 млрд евро. Лично аз считам, че резултат над 92% за първи програмен период би бил успех. Към момента плащанията се движат според годишния план", каза Томислав Дончев.

Еврокомисарят по регионалната политика Корина Крецу допълни, че за следващия програмен период България би могла да се възползва от обща сума в размер на 7,6 млрд. евро. За следващия програмен период 2014-2020 година по програмата за трансгранично сътрудничество се предвиждат 250 млн. евро и вече е започнал първият прием за проектни предложения. 

Един от успешните проекти по тази програма е реконструираният булевард "Тутракан" в Русе, който е на стойност 6,8 млн. евро и е част от паневропейски транспортен коридор №9.

По-рано днес от Института за икономически изследвания при БАН съобщиха на пресконференция, че ако България не докладва до март 2016 г. Планове за управление на речните басейни (ПУРБ), ще бъдат спрени евросредствата по три направления: "Околна среда" (ОПОС), "Иновации и конкурентоспособност", както и финансирането на агросектора. Дочка Велкова от Института обаче не прогнозира страната ни да има затруднение с изпращането на докладите.

18 общини получиха отличия за иновации и добро управление

18 български общини получиха "Етикет за иновации и добро управление на местно ниво" днес в Пловдив, съобщава topnovini.bg. Това стана н...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com