Докладът на AlixPartners за КТБ вече е публикуван

4067
Докладът на AlixPartners за КТБ вече е публикуван
Снимка: БГНЕС

Документът се състои от около 500 страници и обхваща дейността на КТБ от 2009 г. до 23 септември 2015 г. От него става ясно, че повечето кредити, отпуснати от банката, са били в полза на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев и неговите приближени. Банката е участвала в инвестиции и търговски сделки, които са били в неин ущърб и в полза на Василев. Те са били в размер на 2,5 млрд. лева.

Ще обяви ли НАП дали политици са крили пари в КТБ - не е много ясно

Националната агенция за приходите още няма резултати по започналите проверки на публични фигури, клиенти на КТБ. НАП се самосезира след...

"Тези заеми обикновено имат много ограничен, ако изобщо имат такъв, потенциал за възстановяване, тъй като повечето от кредитополучателите имат неработещи предприятия, има малко / невалидни обезпечения и кредитните схеми често са били използвани, за да се погасят или обслужат други кредити към КТБ, за предоставяне на допълнителен капитал на Банката от втори ред, или предоставяне на кредитиране на лица, които не са клиенти Банката", става ясно още от доклада.

По данни на AlixPartners кредитният портфейл на КТБ се състои от 243 корпоративни клиенти с 472 неизплатени заема.

Според одиторите постижимо е възстановяването на не повече от 800 милиона лева.

"Прогнозата за общите възстановявания на този етап е спекулативнa, предвид броя на нещата, които трябва да се случaт. Сегашната ни оценка на постижими възстановявания по отношение на основните търговски групи е 600-650 милиона лева, плюс около 150 милиона лева от заеми на малки търговски дружества и други, общо 750-800 милиона лева, което би могло да бъде реализирано за 12-месечен период с комбинация от договорени споразумения и определени изпълнителни действия", се казва в доклада.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика