Дупката в КТБ се оказа по-голяма от очакваното

41627
Дупката в КТБ се оказа по-голяма от очакваното
Снимка: БГНЕС

Дупката в Корпоративна търговска банка е над 4 млрд. лева. Това показва публикуваният току що одитен доклад на банката, извършен от квесторите на БНБ.

Според прессъобщение на БНБ оценката на състоянието на банката е направена на база регистрите на КТБ до 30 юни тази година, но и с отразяване влиянието на всички съществени събития върху активите и банковите гаранции на КТБ до 30 септември тази година.

Планът на Цветан Василев за спасение на КТБ - въпроси и отговори

Дългоочакваният одитен доклад за Корпоративна търговска банка все още не е официално оповестен, но нови и нови въпроси се трупат по каз...

Оценката на одиторите е, че активите на банката са в размер на 6,662 млрд. лева – до 30 септември тази година. До 30.06.14 обемът им е в размер на 6,896 млрд. лева, т.е. има спад от 234 млн. лева в стойността на активите на КТБ.

Същевременно обаче стойността на отпуснатите кредити се е повишава. До 30 юни тя е 5,541 млрд. лева, като в това число влизат и корпоративните кредити. На 30 септември стойността е вече 5,606 млрд. лева. Прави впечатление, че огромният процент кредити е корпоративен – 5,5 млрд. лева до 30 юни и 5,5222 млрд. лева до 30 септември тази година.

По отношение на депозитите картината е следната – 4,304 млрд. лева към 30 юни и 4,371 млрд. лева към 30 септември. По-голямата част от тези суми са вписани в графа „Местни лица” – 4,068 млрд. лева към 30 юни и 4,132 млрд. лева към 30 септември. Общо привлеченият капитал от КТБ към 30 юни е 6,896 млрд. лева, а към 30 септември вече е намалял до 6,662 млрд. лева.

Към момента КТБ разполага с пари в брой – 331 млн. лева.

Проблемите

Алармата за източване на ТБ "Виктория" с помощта на квесторите вие силно

Квесторите, назначени от БНБ, за да оздравят Търговска банка "Виктория", всъщност я източват. За това сигнализираха служители на банкат...

След завършване на оценката се оказва, че 67 от 82 кредитополучателя, държащи 64% от кредитния портфейл на КТБ, нямат собствена оперативна дейност, нямат персонал и приходите им идват от трети лица. 64-те процента от кредитния портфейл на КТБ са в размер на 3,434 млрд. лева. Много от тези компании са холдингови и са създадени най-много 12 месеца, преди да получат заемите.

За четири кредитополучателя, взели кредити от КТБ, няма валидни обезпечения. Общо 29 кредитополучателя със заеми на стойност на 888 млн. лева, включително тези четири, са с трайно влошаващо се финансово състояние. Отделно още шест кредитополучателя имат кредити от 317 млн. лева и са "с висока степен на бизнес зависимост от малко на брой свързани лица".

Според одиторите най-голямата загуба е изтеглянето на 206 млн. лева „на каса” на 20 юни тази година. Изтеглянето на сумата е отчетено като актив под формата на вземане срещу неизпълнено задължение на „Бромак” ЕООД, която е трябвало да върне парите на 30 юни. Няма „ясни основания” за възникването на този актив, нито как ще бъде събран от банката и затова одиторите го считат за пълна загуба.

Интересен факт е, че операцията с 206-те млн. лева „на каса” не е единствената. На ТЦ-ИМЕ АД са предоставени ценни книжа за 80 млн. евро, като юридическото лице, получило „инжекцията”, не е в състояние да я върне – дружеството е в процедура по несъстоятелност. Към 30 септември в кредитния портфейл на банката са отразени още обезценки – на стойност 148 млн. лева.

Одиторите считат и, че КТБ не е сменила политиката си за определяне на загуби, след като през април е отменена Наредба 9 на БНБ. Основата е, че КТБ не е казвала какви са източниците за погасяване на обезценки. Затова е направен тест от одиторите, който е показал, че към 30 септември загубите от обезценки по кредитния портфейл биха били в размер на 4,757 млрд. лева.

Цветан Василев: Частично плащане на гарантираните влогове в КТБ може да има

В Корпоративна търговска банка има 300-400 млн. лева „суха пара” и тя може да послужи за частично покриване на гарантиранит...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика