Държавата на лов за нелегални екскурзоводи

6639
Държавата на лов за нелегални екскурзоводи
Снимка: iStock/Guliver

Наредбата, регламентираща работата на екскурзоводите е обнародвана, в сила е и се прилага от 11 юни 2019 г. Тя беше променена, след като през май 2018 г. бяха приети измененията в Закона за туризма. Това каза в интервю за БГНЕС директорът на Дирекция „Туристическа политика“ при Министерство на туризма Лиляна Арсова, която коментира докъде е стигнала работата по нея и увери, че всички законосъобразни предложения на Асоциацията на екскурзоводите в България са влезли в Наредбата.

„Наложи се да съобразим изискванията от Наредбата за екскурзоводите с директива 200536, която е обща директива за ЕС и се отнася за признаването на професионалните квалификации. Екскурзоводите са професия с призната професионална квалификация“, заяви тя и добави, че паралелно с Наредба 1 от 2016 г. за екскурзоводите е променена и Наредбата за планинските водачи.

Прогнозите на Ангелкова и бизнеса за туризма по Черноморието се различават доста*

Прогнозите показват между 3 и 6 процента спад на туризма в страната за цялата година, а на морския туризъм у нас – между 5 и 8 п...

Арсова обясни, че за да получи един екскурзовод правоспособност, той трябва да положи изпит, който се провежда в Министерството на туризма и добави, че от 2017 г. досега са проведени пет изпита.

„1196 екскурзовода работят на територията на България и те са вписани в Националния туристически регистър. 144 от тях са положили и изкарали успешно изпита, а останалите са вписани по право на базата на придобития опит“, посочи директорът.

По думите й всеки екскурзовод е длъжен да носи на видно място картата си, която е издадена от министъра на туризма. Тя е доказателство, че лицето е положило успешно изпита. Необходимо е още гидът да е вписан в Националния туристически регистър. Арсова каза, че в момента текат засилени проверки по морето, като обект на тях са както нашите екскурзоводи, така и чуждестранните, които са длъжни да уведомяват министерството, че ще упражняват дейност на територията ни. Инспекциите се извършват съвместно с Комисията за защита на потребителите.

„Установихме пет екскурзовода, които не са си носили картите. Има и случай, при който издадената карта нямаше нищо общо с нашата карта. Тя беше издадена от работодателя на екскурзовода. Там беше записано име, беше записана позицията му и беше записано името на туроператора. Този туроператор ще понесе своето наказание. В случая санкцията за него е 2000 лв. и тя е затова, че е сключил договор с лице, което няма право да упражнява такава дейност. При повтаряне на нарушението глобата е двойна. Санкция е наложена и на екскурзовода“, обясни тя и добави, че за хванат екскурзовод без карта, но вписан в регистъра глобата е 500 лв., а ако няма карта и не е вписан и се установи по безспорен начин, че изпълнява екскурзоводска дейност наказанието е в размер на 1000 лв.

Скъпият ток допълнително ще удари туризма

До седмица-две ще се усети негативното влияние върху туризма в резултат на високата цена на електроенергията. Това предупреждават хора ...

Попитана какво се случва с идеята за създаване на туристическа полиция, Арсова каза, че на този етап няма да се реализира.

„Миналата година не успяхме да регламентираме законово създаването на звено за контрол. Министъра на туризма и ведомството обаче не са се отказали от идеята да се осъществява контрол, включително и на екскурзоводите. Ще продължим усилено да проверяваме екскурзоводите, които работят на територията на България. Проверките няма да са само по морето, но и в градовете, които са признати туристически дестинации от гледна точка на историческия и културен туризъм.“, заяви тя и увери, че такова съгласие е постигнато със Съюза и Асоциацията на екскурзоводите в България.

Директорът добави още, че ако се създаде такова звено за контрол, то трябва да бъде част от структурата на МВР, което допълнително затруднява действията на министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com