Една четвърт от фирмите в България се опасяват от фалит заради просрочени вземания

2160
Една четвърт от фирмите в България се опасяват от фалит заради просрочени вземания
Снимка: iStock/Guliver

Цели 26% от фирмите у нас твърдят, че се чувстват застрашени от фалит поради просрочени вземания. Процентът е доста висок, като се има предвид, че за Източна Европа е 14 на сто. Това показва проучване на доставчика на финансови услуги EOS за 2018 г.

Основните негативни последици от забавените плащания за компаниите са намаляването на печалбите, по-високите разходи за лихви и липсата на ликвидност. За да се справят с тях, 27% от дружествата ограничават инвестициите, а една четвърт съкращават служители или пък вдигат цените на своите стоки и услуги.

Няма нито един нает служител в половината фирми у нас

Почти половината активни фирми в България са без нито един нает служител и в тях работят единствено собствениците им. През 2016 г. броя...

Проучването сочи още, че българският бизнес чака средно 53 дни, за да получи забавените си плащания. Дните забава след падежа са средно 18, а тези на отложено плащане – средно 35.

Оказва се, че 25% от фактурите, издадени към фирми-контрагенти, се плащат със закъснение. Гражданите са по-дисциплинирани от бизнеса – при тях 19% от фактурите се покриват по-късно. „Профилът на задлъжнелия българин е на млад мъж с висше образование и заплата около 1000 – 1500 лв., който иска да има всичко веднага – например най-новите технологични джажди, но в същото време не умее да управлява парите си добре. За съжаление много потребители у нас все още имат ниска финансова грамотност“, заяви Райна Миткова, изпълнителен директор на EOS в България.

Все пак като цяло тенденциите у нас обаче се подобряват – общо 76% от издадените фактури се плащат в уговорения срок, като за година техният брой се е увеличил с 2 на сто. 4% пък се отписват поради невъзможност да бъдат събрани. Дадена сума се смята за несъбираема, ако не е била събрана в рамките на 9 месеца.

Бизнесът у нас разчита много и на агенциите за управление на дългове. Страната ни е на първо място в Източна Европа и на второ в цяла Европа (след Германия) по върнати приходи чрез колекторски компании – 11,1% от оборота на фирмите е бил възстановен благодарение на външни експерти. Върнатите пари най-често се използват за погасяване на задължения (58%) и създаване на нови работни места (48%).

Кухи фирми, спиращи поръчки за милиони, вече ще доказват "заинтересованост"

Вече има „зелена светлина“ по проблема с блокирането на обществени поръчки за милиони от кухи фирми. Справка на Actualno.co...

Според проучването европейските компании като цяло имат по-положителен поглед към бъдещето, отколкото през предходната година и остават предпазливо оптимистични относно забавянето на плащанията. Във всички изследвани страни намалява броят на компаниите, които очакват влошаване на навиците на плащане в бъдеще (13% за 2018 г. спрямо 19% за 2017 г.). Българските фирми традиционно остават оптимисти, като 32% от тях очакват значително подобряване в следващите 2 години (срещу 27% средно за Източна Европа), показват още данните.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com