Една трета от бизнеса смята фиксираната минимална заплата за пречка

21141
Една трета от бизнеса смята фиксираната минимална заплата за пречка
Снимка: Thinkstock/ Guliver

36 на сто или над една трета от работодателите намират фиксираната административно минимална работна заплата за пречка и фактор за намаляване на заетостта. Това показва проучване по поръчка на Mинистерството на труда и социалната политика, съобщава Нова телевизия.

Най-голям проблем е минималната заплата за работодателите в Монтана, Велико Търново и Кърджали. За близо половината от фирмите - 43%, тя  работи срещу наемането на млади хора.

Все по-рядко работодателите търсят висшисти

Работодателите в Русе не търсят хора с висше образование и те най-трудно намират реализация, като проблемът се задълбочава. Това стана ...

Почти една трета - 31% от самите служители, също смятат, че административното определяне на минимална заплата пречи на наемането.

В различните райони и сектори мненията варират на двата полюса. Например в областите Монтана, Велико Търново и Кърджали работодателите са категорични, че минималните нива на заплащане спъват заетостта. Негативен ефект намират и голяма част от хората в Смолян, Сливен и София-област.

Картината в страната сочи драстични разминавания между средната и минималната заплата в различните райони. В София например средната заплата в края на юни е 1 063 лв. Но във Видин тя е 567 лв., в Благоевград -  575 лв., а в Хасково е 587 лв. – т.е. повече от половината от средната.

И все пак повече от половината от фирмите и от служителите не виждат проблем в определянето на минимална заплата от държавата. Затова и социалното министерство приема, че по този начин държавата мотивира повишаването на заплащането на труда.

Работодатели и синдикати готвят общи действия заради КТБ

До края на деня АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ, КТ „Подкрепа” и КНСБ ще изпратят писмо до президента Росен Плевнелиев, премиера Плам...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика