ЕК очаква икономиката ни да нарасне с под 3% догодина, Борисов обаче предрича двоен ръст

1452
ЕК очаква икономиката ни да нарасне с под 3% догодина, Борисов обаче предрича двоен ръст
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия запазва очакванията си за растежа на българската икономика непроменени в сравнение със своята зимна прогноза от тази година. БВП се прогнозира да нарасне с 2,9 на сто през 2017 г. и с 2,8 процента през 2018 година, съобщават от финансовото министерство.

По-рано на форум за плана "Юнкер" финансовият министър Владислав Горанов каза, че засега прогнозите, които разработват във ведомството му, за следващите години, са на нивата около 3%, но има потенциал за по-висок растеж. Премиерът Бойко Борисов каза, че догодина икономиката може да нарасне с 4.5-6 на сто, което бе определено от Горанов като оценка за нейния потенциал.

Вътрешното търсене ще има основен принос за ръста на БВП у нас през целия прогнозен период, движено най-вече от частното потребление и инвестиции след ускоряване на усвояването на европейски средства за програмния период 2014-2020 г., се казва в съобщението на финансовото министерство по повод прогнозата на ЕК.

От Еврокомисията отчитат доброто представяне на износа ни през 2016 г., подкрепено от стабилното търсене от страна на търговските партньори от ЕС и силния туристически сезон. В резултат излишъкът по текущата сметка възлезе на 4,2 % от БВП. ЕК очаква постепенно свиване на положителното салдо, съответно до 2,4 % през текущата и 1,8 % през 2018 г. С основен принос ще бъде по-високият внос, движен от силното вътрешно търсене и покачването на цените на енергийните стоки.

В същото време премиерът Бойко Борисов беше далеч по-оптимистично настроен.

Следващата година икономическият растеж на България ще мине 4,5 - 6%, категоричен бе той.

"От 1 септември ще изпълним ангажимента за повишение на заплатите на българския учител. Трябва да се съсредоточим върху две неща – образование, това е най-важното, за да бъдем конкурентоспособни. Второто е свързаността на Балканите, на регионите. Нямаме нито магистрали, нито жп линии с нашите съседи. Сега направихме с Турция, работим със Сърбия, Гърция. Надяваме се да направим свързаност и между Българи и Македония“, каза още Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

Фискалният резерв към 31 март е в размер на 12,6 млрд. лева

Фискалният резерв към 31 март е в размер на 12,6 млрд. лева, съобщиха от финансовото министерство. По данни от месечните отчети на пър...

През 2017 г. ЕК прогнозира положителна инфлация в България. Общият Индекс на потребителските цени в страната се очаква да отчете средно повишение от 1,3 % по линия на силното вътрешно търсене, поскъпването на комуналните услуги и възстановяването при цените на енергийните стоки. Прогнозата е средногодишната инфлация да се ускори до 1,5 % през 2018 година.

Условията на пазара на труда в България ще продължат да се подобряват, според прогнозата. Растежът на заетостта е завишен в сравнение с тяхната зимна прогноза до 0,6 % за 2017 и 2018 г. и ще бъде подкрепен от по-нататъшното възстановяване на вътрешното търсене. Нарастването на заетостта, заедно с намалението на работната сила ще доведат до спад в нивото на безработица до 6,4 % през 2018 година. През 2017 г. растежът на компенсацията на един нает се очаква да се ускори до 4,9 %, а през 2018 г. слабо да се забави до 4,5%.

От Комисията очакват фискалната консолидация у нас да продължи с по-ускорен от планирания темп и преизпълнение на целите за бюджетното салдо. За 2016 г. те оценяват консолидацията в структурни термини на 1,5 пр.п. от БВП, при балансирано фактическо салдо. За 2017 г. прогнозират бюджетен дефицит в размер на 0,4 % от БВП (на начислена основа). При допускане за непроменени политики за следващите години, през 2018 г. експертите на Комисията очакват дефицитът да се свие до 0,3 % от БВП.

Оценката на ЕК за дълга на сектор „държавно управление" е да достигне 29,5 % от БВП за 2016 г., поради временното повишаване на наличните буфери, с които частично да се покрият плащанията по дълга през 2017 г. Като се имат предвид и продължаващите първични излишъци по бюджета, те прогнозират държавният дълг през 2017 г. да намалее до 26,8 %, а през 2018 г. - до 26% от БВП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика