Ето колко пенсионери вземат пенсионния таван

25514
Ето колко пенсионери вземат пенсионния таван
Снимка: БГНЕС

42 088 са т.нар. богати пенсионери, които вземат тавана на пенсията от 1200 лв. В това число не влизат хората, които вземат максимална пенсия с включени вдовишки или инвалидни добавки. Това показва справка на в. "24 часа" от онлайн статистиката на Националния осигурителен институт за август 2020 година.

Оказва се, че мъжете, които вземат максимална пенсия, са много повече от жените - по-точно около 5 пъти. Над 34 000 мъже вземат 1200 лева, но само 7942 жени. Основните причини - по-високата пенсионна възраст за мъжете и по-големите заплати, върху които се осигуряват.

50 лв. добавка към септемврийските пенсии отпусна правителството (ВИДЕО)

50 лв. добавка към септемврийските пенсии отпуска правителството. Това стана ясно от видео, публикувано във Facebook профила на премиер...

Най-много са богатите пенсионери в София - 16 466, докато в Силистра те са едва 143, показва справката по области. Най-многобройна е групата на пенсионерите на възраст между 65 и 69 г. - 11 602, а тези под 54 г. са около 2000 души.

Почти 2000 души с максимална пенсия са военни или полицаи. Максимална пенсия получават 8441 миньори, водолази, работници в тежката промишленост.

758 пък са пенсионерите с таван, въпреки че вземат пенсии за инвалидност поради общо заболяване. А четирима са тези заради инвалидност поради трудова злополука и професионална болест.

От края на 2009 г. има решение на комисията по дискриминация, че таванът на пенсиите е дискриминационен и парламентът трябва да го премахне.

От 7 август НОИ изплаща пенсиите и 50 лв. добавка, ТЕЛК-овете важат до ноември

Изплащането на пенсиите и допълнителните суми ще започне на 7 август (петък) и ще приключи на 20 август (четвъртък). Еднократна допълн...

Таванът на пенсиите е въведен с Кодекса за социално осигуряване още през 1999 г. и тогава е фиксиран на 35% от максималния осигурителен доход, който пък се определя ежегодно с бюджета на държавното обществено осигуряване. Той трябваше да падне през 2019 г. В последния момент обаче през октомври 2018 г. парламентът го фиксира на 40% от максималния осигурителен доход.

28 209 пенсионери са ограничени от тавана в размер на 1200 лв. и реално не получават пълната пенсия, която им се полага. Противно на твърденията, че бюджетът на НОИ се натоварва най-вече от големите пенсии на военни и полицаи, които се пенсионират и по-рано от останалите, статистиката показва друго. Само 6754 са бившите офицери, чиито пенсии надхвърлят тавана, като само на 269 от тях са изчислени пенсии над 2050 лв. месечно.

82,8 млн. лв. годишно спестява НОИ от тавана на пенсиите при близо 9,9 млрд. лв. платени по това перо от осигурителния институт през 2019 г. Сумата е 2 пъти по-малка от прогнозираните от НОИ близо 160 млн. лв. годишен разход, ако отпадне таванът на пенсиите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com