Фалитът на КТБ - в основата на двойното увеличение на загубите на бизнеса

1382
Фалитът на КТБ - в основата на двойното увеличение на загубите на бизнеса
Снимка: БГНЕС

Една година, двойно увеличение - това сочи печалната статистика на загубите на българския бизнес за 2014 година. Данните са на Националната агенция за приходите (НАП) и обхващат декларираните от фирмите резултати и корпоративни данъци.

Една от основните причини за загубите е фалитът на КТБ. С най-голямо влошаване в групата на непечелившите отрасли е секторът "Финансови и застрахователни дейности". Тук загубите за 2014 г. са 4,7 млрд. лв. при едва 300 млн. лв. за 2013 г. Въпреки това секторът остава като цяло на печалба - с 1,18 млрд. лв. Наред със сриналата се банка в групата на губещите влизат компании от енергетиката, туризма и т.нар. административни и спомагателни дейности. Декларациите, които са получени и обработени в НАП през миналата година, показват, че загубите, отчетени от стопанския сектор, са се увеличили от 5,7 млрд. до 11,5 млрд. лева. Има фирми, които и в предишни кампании са показвали пред НАП "отрицателни печалби", а други са били на печалба в предни години, пише в. "Сега".

Акционерите на КТБ не могат да обжалват фалита, реши съдът

Акционерите на Корпоративна търговска банка (КТБ) нямат право да обжалват отнемането на лиценза на банката. Това гласи решение на Конст...

За радост успешните български фирми също са увеличили резултата. Спрямо година по-рано общо обявените от бизнеса печалби за 2014 година са нараснали с 1,2 млрд. лв. до 16,5 млрд. лв. Сектор отличник е преработващата промишленост, където има най-солиден годишен ръст на печалбата - от 2,8 на 3,3 млрд. лева. Все пак не всички компании от тази индустрия процъфтяват, защото част от тях са приключили 2014 година на минус - декларираните загуби са за общо 860 млн. лева, но окончателният резултат на отрасъла е положителен.

Сравнението на декларирани загуби и печалби показва, че някои сектори се оказват на минус. Изработените печалби в областта производство и разпределение на електро- и топлинна енергия - 471,9 млн. лв., не успяват да надхвърлят декларираните загуби от 812,6 млн. лв., като тук влошаването спрямо 2013 г. е особено рязко.

Подобна е равносметката и за хотелите и заведенията. Част от фирмите в туризма са заработили 233,5 млн. лв. печалба, но пък останалите са излезли на 283,2 млн. лв. загуба, което е със 100 млн. лв. повече спрямо предната година.

Общата картина при агенциите за недвижими имоти е още по-противоречива. Успешните брокерски компании са постигнали малко над половин милиард лева печалби, но другата част от търговците са на почти 1 млрд. лева загуба - 952,4 млн. лв.

ЕК ни вещае недостатъчен икономически растеж и през тази година

Не се наблюдава широкообхватно възстановяване на българската икономика. Икономическият растеж през 2016 г. ще бъде 1,5%, но той няма да...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика