Хампарцумян към Василев: Говори пред New York Times, като не искаш пред прокуратурата

12824
Хампарцумян към Василев: Говори пред New York Times, като не искаш пред прокуратурата
Снимка: БГНЕС

Ако един гражданин е съвестен и има информация за тъмни сделки, може да отиде веднага при прокуратурата. Ако се плаши от зависимости, може да иде и в New York Times. Така председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян коментира думите от вчера на Цветан Василев, че е оставил документи при двама нотариуси в две различни страни, които да бъдат незабавно отворени, ако внезапно „се спомине”.

Хампарцумян посочи, че Василев драстично е нарушил нормата за кредитиране на свързани лица. Законът позволява до 25% финансиране от капитала на банката, а този капитал беше около 100 млн. лева, ако не се лъжа, като почнаха проблемите, заяви Хампарцумян пред Нова телевизия. Г-н Василев е нарушил тези добри банкови практики многократно, каза банкерът.

Адвокатът на Цв. Василев: Той все още се страхува за живота си

"В Сърбия тече разследване за конкретни заплахи за неговия живот”, каза в ефира на БТВ адвокатът на Цветан Василев Хр. Ботев. Ба...

Председателят на УС на „Уникредит Булбанк” посочи още, че когато има неустойчив бизнес модел, едва ли не всички влиятелни бизнесмени в България са тичали при политиците да ги спасяват. Трябва да се изследват много внимателно причинно-следствените връзки, довели до модела „КТБ”. Цялата система като че ли се възхищаваше на тарикатлъка на Василев и очевидно, в най-добрия случай, банковият надзор е гледал формално на задълженията си, добави Хампарцумян. Ако един бизнес е здрав и има проблем с клиент, би трябвало сам да може да се оправи, в най-лошия случай да има реакция на БНБ или прокуратура. Ако една банка зависи прекалено много от един или няколко клиенти, това вече е неустойчив модел, категоричен беше Хампарцумян.

Един велик банкер с химическо образование обясняваше на бившия транспортен министър Петър Мутафчиев, че не трябва да се държат държавни пари в български банки, при лихви 4,5-5,5%. После същият банкер предлагаше държавни пари да влязат в банката му (бел. ред. – Уникредит Булбанк) при лихва от 8,5%, твърди Цветан Василев в интервюто си пред Явор Дачков. Проверете в Google, че „Уникредит Булбанк” не е предлагала никога 8,5% лихва на корпоративни клиенти. Може да съм говорил за пирамиди в банковия ни сектор, но не си спомням и честно казано всичко е малко ... Добре че Цветан Василев не е ходил в пилотското училище, коментира Хампарцумян.

По отношение на Делян Пеевски Хампарцумян каза, че е градска легенда влиянието на депутата от ДПС в икономиката ни. Медиите биха могли да разровят и потърсят причинно-следствени връзки. Но Пеевски има влияние вероятно в по-големи поръчки, добави все пак Хампарцумян.

Лихвите по депозитите и кредитите

Трайчо Трайков: Василев ако милееше за истината, щеше да я каже

Нашата стратегия беше от самото началото да залагаме на SPV-та. По принцип това е доста разпространена практика в международния инвести...

11-годишен рекорд на ниски лихви по депозитите – засега тенденцията е това да се запази, коментира Левон Хампарцумян. И в Европа, и по света сега централните банки се борят с дефлацията и наливат пари на пазарите. Ще дойде моментът, в който ще се наложи борба с инфлацията и тогава централните банки ще теглят пари от пазара, което ще доведе до ръст на лихвите по депозитите. Дотогава обаче има време, заяви Хампарцумян (бел. ред. – програмата на ЕЦБ за изкупуване на облигации ще действа поне до есента на следващата година).

Кредитите бавно поевтиняват, каза още банкерът. Колкото по-добра е икономиката и средата, толкова по-евтини са кредитите, обясни той.

Не препоръчвам на когото и да било да се занимава с валутни спекулации, заяви Хампарцумян по отношение на слуховете за очаквано рекордно поскъпване на американския долар.

Левон Хампарцумян коментира и активността на Мая Манолова за частните съдебни изпълнители. За него от такъв закон ще имат полза някои адвокати. Това ще е поредната популистична простотия и ще трябва добросъвестните клиенти на банките да платят масрафа на недобросъвестните, категоричен беше банкерът. Социалистите винаги имат уклон да преразпределят – добрите да платят на лошите, така по малко, но все нещо, добави Хампарцумян. За какви пари трябва да работят частните съдебни изпълнители е редно да се прецени по статистика, да се изчистят парадоксите, смята банкерът.

Борисов не се спира - обществените поръчки били честни, да не гледаме Румъния

"Бизнес не е да се наредят всички за обществените поръчки и да кажат ние сме големи бизнесмени. Ние не им помагаме в това отношение....

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com