И бизнесът даде червен картон на Бойко Борисов

11615
И бизнесът даде червен картон на Бойко Борисов
Снимка: БГНЕС

Само 2% от анкетираните от Българската стопанска камара (БСК) бизнес субекти одобряват работата на съдебната ни система. Това е крайно негативен рекорд и засенчва друг провал – доверието на бизнеса към правителството на Бойко Борисов е почти толкова голямо, колкото беше към кабинета „Орешарски” – между 15-18%, при 60% неодобрение. Утеха за Борисов е, че недоверието към парламента е по-голямо – цели 83% при само 10% доверие.

По-страшното от гледна точка на дейността на бизнеса е много ниското доверие и към държавни органи, които урегулират конкретни икономически сектори. С доверие от едва 3% е „окичена” Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси (КПУКИ) имат 7% доверие. Следва да се отбележи и високият процент участници в допитването, които не могат да преценят работата на тези три институции, вероятно поради недостатъчна степен на информираност за дейността им. В това отношение, най-много са отговорилите с „не мога да преценя“ (57%) за КПУКИ.

БСК е против предложението на Кадиев за увеличаване на платения отпуск на 25 дни

Българската стопанска камара (БСК) категорично не приема предложението за увеличаване на размера на основния платен годишен отпуск от 2...

Относно друга голяма гордост на Борисов като политик – усвояването на еврофондове, се оказва, че българският бизнес масово бяга от тях. 30% въобще не се стремят да си помогнат с пари от еврофондовете, а още 25% се отказват от кандидатстване, защото намират процедурите за управление на фондовете и за отчитане за прекалено тежки.

Съгласно изследването на БСК най-силно одобрение от страна на бизнеса срещат предложенията за премахване на минималните осигурителни доходи и за освобождаване от ДДС на даренията на храни, както и протестите за реформи в енергетиката от лятото на 2015 година. Припомняме, че БСК беше една от основните работодателски организации, които протестираха срещу вдигането на такса „задължение към обществото”. Най-голям негативен отзвук има идеята на Петър Москов за данък „вредни храни” и предложението на отлъчения от БСП Георги Кадиев за увеличение с 5 дни на годишния отпуск. Над 60% неодобрение получават и част от промените в системата за социално осигуряване като изравняването на пенсионната възраст на мъжете и жените плюс възможността да се откажеш от втория стълб и да отидеш с пенсионните си вноски изцяло в НОИ, а не да внасяш пари и в универсалните пенсионни фондове (УПФ).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика