И държавата, и хлебопекарите успокояват: Хлябът няма да поскъпне заради наводненията*

11968
И държавата, и хлебопекарите успокояват: Хлябът няма да поскъпне заради наводненията*
Снимка: Thinkstock/Guliver

В никакъв случай не се очаква зърнена криза. Около това мнение се обединиха земеделският министър Димитър Греков и председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България Мариана Кукушева след днешното заседание на Консултативния съвет по зърното.

Кукушева беше категорична, че реколтата от полегнала пшеница не е загубена. Реколтата обаче трябва да бъде прибрана в следващите няколко седмици, т.е. трябва да се действа бързо, за да няма наистина загуби, подчерта тя.

12 до 15 млн. лева ще трябват, за да се оправят пътищата след наводненията

"Между 12 и 15 млн. лв. е индикативната стойност на средствата, необходими за възстановяване на републиканската пътна мрежа след наво...

Председателят на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите обясни, че полегналата пшеница може да се прибере с техника, с каквото фермерите разполагат. Кукушева добави: „България е достатъчно обезпечена с модерна техника. Няма опасност да не ни стигнат техническите сили. Автопаркът е в добро състояние”.

Беше подчертано дебело, че не се прибира мокро зърно.

И министърът, и председателят на Асоциацията защитиха позицията, че цената на хляба не трябва да се увеличава заради наводненията. Кукушева обясни, че единственият начин цената да падне е диференцирана ставка за хляба.

По-рано днес министър Греков каза, че от наводненията са унищожени 57 хил. декара пшеница. Греков каза, че заради това добивът може да е с около 25% по-нисък, отколкото през миналата година, когато имаше рекорд.

Кой се грижи за язовирите в България?

Кой се грижи за язовирите в България, особено при повишено количество на валежи? Отговорът на този въпрос остава все така обвит в мъгла...

В рамките на брифинга след проведения днес Консултативен съвет по зърното прогнозите за очакваните количества се разминаха:

Първоначално Кукушева обясни, че реколта се очаква да е подобна на тази от миналата година – 4,7 млн. тона. Впоследствие министърът каза, че тази година са били очаквани рекордни добиви, които обаче няма да се случат заради природните стихии. Греков добави, че жътвата ще бъде по-продължителна и трудна и ще е необходима по-добра организация. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Ангел Вукодинов добави, че редукцията от очакваното количество ще бъде около 25 на сто.

Според представените днес данни засегнати от градушките, вятъра и наводненията са 357 хил. декара. Най-силно засегнати са Враца (122 хил. декара), Монтана и Видин. Министър Греков добави, че пропадналите площи, от които не трябва да се очаква реколта, са 57 хил. декара. Той добави, че става дума за всякакви култури, не само зърнени.

За момента не е ясно колко пари ще бъдат необходими за обезщетения. Това е така, тъй като все още не са получени заявления не са подадени. Министърът добави, че е възможно да има и още пропаднали площи.

57 хил. дка пшеница са напълно унищожени

Засегнатите от наводненията площи с пшеница са повече от 357 хил. декара, съобщи министър на земеделието и храните Димитър Греков в и...

*Информацията е допълнена в 14.15 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com