X
 
 

И с инвалидна пенсия, и работещ - процентът е огромен

49016 0
photo of И с инвалидна пенсия, и работещ - процентът е огромен
Снимка: Gettyimages.com
Почти 24% от вземащите инвалидна пенсия (ТЕЛК) заради общо заболяване работят. По данни на НОИ към края на миналата година пенсионерите с лична пенсия за инвалидност поради общо заболяване, които се осигуряват официално, са близо 91 хил. души. 21 на сто от хората с инвалидна лична пенсия поради трудова злополука също се осигуряват. Те са 1211 души, показва справка на в. "Сега".

Точно инвалидните пенсии бяха посочени като източник на вдигане на пенсиите в управленската програма на ГЕРБ и "Обединени патриоти" - "България 17-21". В нея има ангажимент всички пенсии, отпуснати преди 2010 г., да бъдат преизчислени със средния осигурителен доход за 2009 г., като парите за тази мярка трябва да дойдат от "средствата, спестени от неправомерно отпуснати инвалидни пенсии". Отделно намеренията на бъдещите управляващи са НОИ да проверява стриктно доколко точно хората с ТЕЛК могат или не могат да работят.

Нов срок за реформата за инвалидните пенсии

Пореден нов срок за реформата в системата на ТЕЛК и инвалидните пенсии си постави кабинетът - измененията трябва да са приети до края н...

10-20% от всички издадени документи от ТЕЛК подлежат на по-внимателно ревизиране, уточни през празничните дни пред Нова телевизия бившият и най-вероятно бъдещ финансов министър Владислав Горанов. Той смята, че е напълно възможно от тях да се освободят средства. Основно обаче парите за увеличение на минималната пенсия ще се намерят от приходите от ДДС и акцизи, имало и още данъчни резерви. По темата се изказа и зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Пред bTV той заяви, че от 1,7 млрд. лв., които отиват за ТЕЛК-ове, може да се намери резерв от 500-600 млн. лв.

Горанов внесе успокоение и по отношение на очакваната реформа в ТЕЛК, за която все още нищо не се знае. "В никакъв случай инвалидите няма да са задължени да ходят извънредно на ТЕЛК. На ново решение ще подлежат само онези от тях, чиито документи изтичат като срок на годност. Очевидно е, че няма как да порасне нов крайник на човек, ако го е загубил", обясни той.

Според Цветанов пък сегашното положение - 15% от населението да има експертиза за признаване на неработоспособност и вървящото с това обезщетение, е нереалистично. "През 1990 г. при 9 млн. население сме имали 143 хил. души с решение на ТЕЛК, което тогава е 1.6% от цялото население на България. В момента хората с решения на ТЕЛК са 988 хил., което означава 15% от населението на страната. Средната стойност за ЕС е 0.8 - 1.5%. Точно затова сме предвидили преминаването на ТЕЛК-овете към НОИ - за да може НОИ да регулира и контролира този финансов поток", коментира Цветанов.

БОРКОР видя инвалидните пенсии като основна заплаха за пенсионната система

Вместо цяла, половин инвалидна пенсия - това е една от мерките, които БОРКОР предлага за борба с корупцията. Предложението обхваща хора...

Не всеки с ТЕЛК има право на пенсия. По данни към април 2017 г. 457 731 българи получават инвалидна пенсия за общо заболяване. 8650 души получават инвалидна пенсия за трудова злополука, а 50 035 - социална пенсия за инвалидност. Над 75 000 от тези пенсии са наследствени. Средният размер на пенсията за общо заболяване е около 202 лв., на тази за трудова злополука - 213, а на социалната - 134.70 лв.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Мартин Карбовски: Русия, прости!

"Аз не съм възпитан с любов към СССР. Напротив, западното влияние беше предпочитано от моето поколение. Но днес ми се свива сърцето и ...

missing image
Иван Бакалов: Медиите нарочно мълчат за ...

"На пресконференция в БТА Слави Трифонов обяви, че дарява парите от концерта в Лондон за деца с увреждания. Сумата според различни изто...