X
 
 

Идея: Дължиш данъци, не можеш да изнасяш много пари зад граница

1999 3
photo of Идея: Дължиш данъци, не можеш да изнасяш много пари зад граница
Снимка: iStock/Guliver
Ако дължим данъци на държавата, вече няма да можем да пренасяме големи суми пари в брой през граница, информира "Труд". Промените във Валутния закон са публикувани за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите, което е и инициатор на измененията.

Към момента в същия закон е описано, че ако лице пренася през граница за трета страна сума от или над 30 000 лева или равностойността им в друга валута, митниците само получават информация по служебен път дали преносителят има публични задължения. След промените обаче длъжниците вече няма да бъдат допускани да напускат България, ако носят у себе си пари в брой с размер над посочената по-горе сума.

Укриха данъци за над 50 млн. лв.

Служители на ГДБОП и ДАНС проведоха операция с цел разкриване и документиране на организирана престъпна група, занимавала се с укриване...

Изменение има и в глобите при недеклариране на валута на границата. Промяната касае суми над 10 000 евро или тяхната равностойност в лева, благородни метали, или скъпоценни камъни. Ако не ги декларира, както се изисква в закона, то преносителят им ще бъде глобен. Размерът на санкцията ще бъде 1/5 от стойността на недекларираното. Глобата е в сила в случай, че деянието не е някакъв вид престъпление.

Към момента глобата за подобно нарушение е в размер между 1 000 лева и 3 000 лева за физически лица и от 2 000 лева до 6 000 лева за фирми. Ако пък решим да пренесем пари или бижута, като ги укрием по специален начин, глобата ще е равна на 1/4 от стойността им.

Целта на измененията във Валутния закон, предложени от Министерството на финансите, е както да се засили борбата срещу укриване на данъци, така и да се въведе система за налагане на ефективни, пропорционални и възпиращи административни санкции, както и да се приведе националното законодателство в съответствие с европейското в областта на контрола на пари в брой, които се внасят и изнасят от Европейския съюз.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Дреме ми на шишарката дали може или не може да изнасям валута над посочените суми! 10 000 евро ще видя в джоба си знаете ли кога? Някога, но не сега. В някой друг живот ще видя такива пари! А към държавата винаги съм си бил изряден (има ли друг наивник като мене?), всичко съм си плащал и продължавам да си плащам и издължавам. Така съм възпитан явно.
 • БОКо I банкянски 1 БОКо I банкянски преди 1 седмица Профил на трол?
  ХеХеХе, аз с Фалкончето моем да изнесем 20 чувала пълни с по 25 кила пачки с каймета! И то без митнически и граничен контрол! Е ся оня ден занесох 100-тина кила евро в Дубай - за подарък за 30-годишния рожден ден на гаджето на Шиши Леевски! От джобните рушвети! Разбрах че дебелото ДС-Ванче караТърбух изнасял редовно с военнотранспортните самолети доста необмитявани и непроверявани чували, обаче не виж още ›› му се бъркам щото и без това трябва да се праат тренировъчни полети за пилотите! Както аз се тренирам на джипката и електрокарите в цеховете с резани лентички!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ти пък! За какво са ти тия хартийки? Много по-удобно е да изнасяш кюлчета злато. Приемат се навсякъде във каквато си искаш валута - кеф ти евро, кеф ти долари. Освен това са освободени от ДДС. При положение че разполагаш с такъв самолет, можеш да го натовариш достатъчно.
  : 0 !