X
 
 

Икономисти: През 2020 г. вероятно ни очаква криза, обезлюдаването в малките общини ще продължи

6574 5
photo of Икономисти: През 2020 г. вероятно ни очаква криза, обезлюдаването в малките общини ще продължи
Снимка: Thinkstock
Малките общини в страната ще продължат да се обезлюдяват. Най-вече тези в Северозападна България и близките до границата с Македония и Сърбия. Областните градове като Монтана, Враца и Видин имат своя потенциал, но той изисква рестарт на тези центрове.

Това коментира пред Нова тв Петър Ганев от Института за пазарна икономика във връзка с линията на бедността, определена от МС за следващата година.

Аврамова: Трябва да спрем обезлюдяването на малките населени места

За нас като Министерство на регионалното развитие и благоустройството е важно да подкрепяме всички региони в страната, за да спрем обез...

363 лева ще е линията на бедност догодина. Близо 1,7 милион семейства остават под тази линия. Ганев изрази мнение, че новото увеличение от 15 лева през 2020 г. няма да промени много.

Най-високите заплати са в София, Варна, Средногорието, Пловдив, големите градове. Най-ниски са заплатите в Северозапада.

В южната част на България има центрове, които привличат работна ръка. Половината Северна България губи хора, защото няма център, който да привлича хора за работа. Обезлюдяването ще продължи според Ганев.

Някои населени места ще се превърнат във вилни зони. Ако има индустрия, това може да генерира работни места по думите му. Според него има подем в икономиката, но той все още е малък.

Най-бързо намалява населението в Русе, Плевен и Добрич

Град Русе е загубил най-много жители през 2018 г., сочат данните на НСИ за миналата година. Той се е стопил с 1223 души и населението м...

Нужен ни е по-продължителен период на икономически подем. Има индикации за предстояща икономическа криза, стана ясно още от думите на Петър Ганев. Възможно е да навлезем в криза през 2020 г.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  До Баш VIP рИдактУрът на actualno.com Ивайло - откакто по някаква глупава заповед кьопавите програмисти ограничиха втори коментар (с new_ajax), коментарите драстично намаляха, след което намаляха и посещенията в сайта ! Та вашия чорбаджия не ги ли следи тези данни или ви плаща за ала бала ?
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  за да се спре обезлюдяването на северозапада трябва да се построи тунела под Петрохан Иначе само констатирате.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Бе на кой му пука да мрат!Това е държавата на мафията в ЕС!С пари от ЕС се пази мафията в БТ!А робите робуват с 100 евро пенсия и 220 енро работещи бедни !
 • Октомври 2 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Ама нали се откриват по 2/3 завода на ден , а пък 40% от НАРОДА не можел да си плащата топлото. Странна работа , а пък едно иска да заминва за Виена. Ами ето ви ги европейското развитие. То е такова и ДРУГО НЕ МОЖЕ ДА ИМА.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  Ами решението е еднопосопен на запад от виена....а тука герб ,бойкк и слави да се дуят с джиповете и охраните си на мангалете.....