Има засилване на развитието на регионите в България, сочи евроиндекс

1586
Има засилване на развитието на регионите в България, сочи евроиндекс
Снимка: iStock/Guliver

България бележи положителна тенденция на развитие на регионално ниво. Това твърди в. "24 часа", позовавайки се на данните от най-новите данни на Регионалния индекс за конкурентоспособност в ЕС за 2019 година.

Съгласно данните, в България най-добре се представя столичният Югозападен регион, който се нарежда на 181-о от 268 места. Основен двигател на региона е София. Въпреки че се представя най-добре от българските региони, Югозападният е оценен на 3-о от 5 възможни нива на развитост. Положителни са показателите на този регион за макроикономическата стабилност (0,61), за ефективност на пазара на труда (0,35) и висшето образование (0,49). Но по показател институции стойността е -1,77, по технологична готовност -1,76, по основно образование -1,23.

5 български региона са сред 6-те най-бедни в ЕС

Пет от 6-те български региона са сред последните по богатство в Европейския съюз, става ясно от третото издание на индекса за регионалн...

Северният централен регион, който включва областите Велико Търново, Габрово, Разград, Русе и Търговище, се представя най-добре по показател институции, но отново с отрицателни стойности (-1,34). Притеснителна тенденция показва показателят здраве, който в Северозападния регион е минус 2,62. Именно този регион в България от години е най-зле - сега е 260-ти в класацията, като изпреварва само 8 региона в ЕС - автономния испански град Мелиля, разположен в Северна Африка; 4 гръцки региона; френския департамент Майот в Индийския океан; Френска Гвиана в североизточната част на Южна Америка и Североизточния регион на Румъния. На абсолютното дъно е гръцкият EL41, който обхваща острови в североизточната част на Егейско море. С по-добра конкурентоспособност, но все пак по-слаба от тази на българския Северозапад, се представят Беломорска Тракия, гръцката област Западна Македония и Западна Гърция.

Данните показват, че всички 6 български региона са развивали конкурентоспособност малко по-бързо от гръцките и румънските през последните три години. Много по-добре от голяма част от европейските региони се представя България по показател ефективност на пазара на труда. Родните региони обаче изостават от средното ниво за ЕС в сфери като здравеопазване, образование, технологична готовност и инфраструктура.

Най-силен показател за цяла България е макроикономическата стабилност (0,61). Заради този критерий българските региони изпреварват част от европейските. Стабилна макроикономика обикновено означава ниска инфлация, нисък бюджетен дефицит, растеж на средната работна заплата съобразно производителността на труда, намаляващ като процент от БВП външен дълг и т.н.

Индексът определя и кои региони имат близко представяне по конкурентоспособност, като регионите са разделени в 5 групи. В група 3, където е Югозападния регион, са 6 френски региона - Лангедок-Русийон в Южна Франция; Пикарди в Северна Франция; Лотарингия в Североизточна Франция; Франш Конте в Източна Франция; Лимузен в Централна Франция; задморското владение на Франция Мартиника в в източната част на Карибско море. В тази група е и цяла Естония, която заради малобройното си население е класифицирана в ЕС като един регион.

И в Румъния стандартът на живот в столицата е много по-голям от този в провинцията

Пет региона в Румъния са сред най-бедните в Европейския съюз, сочат официалните данни на "Евростат", цитирани от Romania Insider. Най-...

В сравнение с предишните 3 издания на индекса общата оценка на ситуацията в България се подобрява. Изключение прави стойността, дадена на нашите региони през 2010 г. минус 1,07, която се влошава през 2013 г. и е минус 1,17. Оттогава обаче се наблюдава подобрение на конкурентоспособността като през 2016 г. оценката е минус 1,09, а според тазгодишния индекс - минус 0,93. В тазгодишното издание на индекса Румъния и Гърция се справят по-зле от България с обща оценка за своите региони съответно минус 1,13 и минус 0,97.

 Общ извод на ниво ЕС е, че разликата между столиците и бедните региони не е намаляла въпреки общото подобрение на икономическата среда. Абсолютен номер 1 в това издание на индекса е регионът Стокхолм, следван от Лондон, с широката си зона за пътуване, и холандската провинция Утрехт, които си делят второто място. Първенецът Стокхолм е оценен с максималната 5-а степен на развитие с най-силен показател иновации (1,85). Най-слаб за шведската столица е показателят размер на пазара (0,43), което пак е значително над средното за ЕС. Регионите, които са класирани с подобно завидно представяне по конкурентоспособност, са холандските Амстердам и Утрехт, Ил дьо Франс, в който влиза френската столица Париж, Лондон, Щутгарт, Брюксел, Бремен, Залцбург и др.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Американското ядрено гориво получи разрешение за АЕЦ "Козлодуй"

Цената на медта покори нов 2-годишен връх

Солена глоба за АЕЦ "Козлодуй" за неразрешена търговия с вътрешна информация

Politico: България не може да се присъедини към еврозоната през януари 2025 година

Колко са нужни за издръжката на 3-членно семейство?

Отлагането на либерализацията едва ли ще се отрази на цените на тока

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика