Искров леко завоалирано обясни кога ще подаде оставка

20872
Искров леко завоалирано обясни кога ще подаде оставка
Снимка: БГНЕС

Ще се оттегля, в момента, в който решим проблема с КТБ. Това каза управителят на БНБ Иван Искров пред временната парламентарна комисия по бюджет и финанси.

Той призова Централната банка да бъде поставяна в условия на хаос и невъзможност да взима решения. Гуверньорът увери, че не е чиновник и не бяга отговорност.

Искров: Очакванията са лицензът на КТБ да бъде отнет

До 31 октомври квесторите в КТБ и ТБ "Виктория" трябва да внесат окончателните финансови разчети. Може да има забавяне от няколко дни. ...

"Умея да нося отговорност, имам чувство за дълг и отговорност - поради тази причина казах, че след като е нарушено доверието, а най-ценния актив на една Централна банка е доверието, веднага след като намерим решение на казуса КТБ, след като имаме стабилно правителство и парламентарно мнозинство, тогава ще проведа консултация с Борисов, с най-голямата парламентарна група и с всички – до най-малката такава,ще се оттегля и ще дам възможност да бъде избран нов председател на БНБ”, допълни Искров.

Той защити работа на квесторите. По тази точка беше обяснено, че Централната банка не е поръчвала на квесторите в КТБ и ТБ "Виктория"  "да видят" дупките в тях. Експертите били изпратени, за да видят какво е състоянието на двете финансови институции.

Не може да се каже, че фактическото състояние е резултат от работата на квесторите, заяви твърдо Искров.

От своя страна един от големите вложители в Корпоративна търговска банка (КТБ) и бивш финансов министър Стоян Александров подчерта, че в момента банката може да бъде спасена единствено с помощта на държавата или на друга банка-болница. Финансистът беше категоричен, че след като в момента големите вложители са склонни да се лишат от част от парите си само и само, за да разполагат с някакв сума, значи са били склонни и да участват в спасяването на трезора.

Каролев: КТБ не може да бъде отворена днес

В момента никой не знае какво е състоянието на Корпоративна търговска банка (КТБ) - нито Емил Хърсев, нито Иво Прокопиев. Това заяви ик...

Александров изрази безпокойството си, че различни фирми могат да бъдат изкупени на безценица покрай фалита на КТБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика