Истерията с цената на тока - иска ли някой да не се виждат публично договорите от борсата?

2427
Истерията с цената на тока - иска ли някой да не се виждат публично договорите от борсата?
Снимка: Getty Images/Guliver

Предоставихме всички изискани от нас документи на ДАНС. Как върви проверката и дали е приключила не знам. Това заяви главният изпълнителен директор на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) Константин Константинов, който коментира темата с цената на тока. Припомняме, че през борсата се търгува основно индустриалният ток.

Той уточни, че не за пръв път има такива проверки от ДАНС. И каза, че може да има „бегли съмнения” за манипулации на борсата, но винаги при такива съмнения БНЕБ е докладвала на КЕВР. По закон при наличия за съмнения се пращат сигнали до КЕВР, стана ясно от думите на Константинов пред bTV. За какви съмнения става въпрос обикновено – за предлагане или търсене на много големи количества ток, за сключване на договор с предварителна договорка и търговия с вътрешна информация, изброи Константинов пред bTV. За последно сигнали от БНЕБ са подавали преди около месеца.

Когато пазарът не ни кефи, държаво - помагай

Това заяви Явор Куюмджиев, зам.-икономически и енергиен министър в правителството на Сергей Станишев (Тройната коалиция), в коментар за...

Що се отнася до свързването първо с гръцката борса, а не с румънската, Константинов отговори, че по принцип пазарът ни е добре свързан с всички съседи. Пазарното обединение не променя търговския обмен кой знае колко и съответно не влияе на цените, коментира той и настоя, че цените не са се променили поради тази причина след обединението с гръцкия пазар. Константинов е убеден, че няма да има промяна на цената на тока (индустриалния) след обединението с Румъния – от 27 октомври, 2021 година.

България по-скоро е в долната част на ценовия диапазон, от началото на август. За 29 септември цената е 147 евро на мегаватчас. Като аргумент, че цената не е свръхвисока, Константинов посочи износа – щом той не секва, значи цената е конкурентна.

Все повече и повече се разбира, че БНЕБ не определя цените, каза още директорът на борсата. И напомни, че сега до минути излизат данните за всички договори за ток, който минава през борсата, като изрази мнение, че на някой това не се харесва – преди 2016 година нямаше никакви публични данни за договори за огромни количества ток. Константинов напомни, че през 2020 година имаше екстремно ниски цени – 50 лева за мегаватчас!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Ще има преразглеждане на селскостопанската политика на ЕС, решиха евродепутатите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика