Избраха "Шел" да проучва "Силистар" в Черно море за нефт и газ

6194
Избраха "Шел" да проучва "Силистар" в Черно море за нефт и газ
Снимка: БГНЕС

Компанията „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“, е избрана за титуляр на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в блок „1-14 Силистар“ в дълбоко Черно море. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„Шел“ ще вложи в проучванията 18.6 млн. евро без ДДС и ще заплати на държавата 4.9 млн. евро без ДДС бонус при подписване на договора за търсене и проучване.

"Така, че смея да твърдя, че това е един много сериозен успех, който всички ние с общи усилия успяхме да постихнем”, коментира министърът на енергетиката, цитирана от БГНЕС.

Тя изрази надежда, че това е една от първите и най-важна стъпка по отношение да диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ.

„За „Терес” бяха закупени документи от пет компании. Там не получихме оферта и сега ще стартира процедурата по прекратяването на тази конкурс, но изключително важно е това, което се случи със „Силистар”. Геоложките проучвания са изключително благоприятни. Надявам се България скоро да има и местен добив”, каза още министър Петкова.

Предложената работна програма на компанията включва 2D и 3D сеизмични проучвания, както и мерки за опазване на околната среда, човешкото здраве и културните ценности, съобщиха от Министерството на енергетиката.

„Роял Дъч Шел плс“ - компанията-майка на „Шел Експлорейшън енд Прадакшън (LIX) Б.В.“, от близо 30 години е лидер в дълбоководното проучване и добив и има повече от 20 големи дълбоководни проекта. „Шел“ познава добре черноморския регион, тъй като неотдавна извърши дълбоководен проучвателен сондаж в блок на Турция в Западно Черно море.

Очаква се договорът за търсене и проучване да бъде подписан до месец, след като правителството го одобри и упълномощи министъра на енергетиката да го сключи.

Стартирането на конкурсите за търсене и проучване в дълбоко Черно море бе едно от първите решения на правителството в енергийната сфера. Увеличаването на местния добив, стъпка към което е и проучването на блок „Силистар“, е едно от водещите условия за гарантиране на енергийна сигурност и независимост.

В напреднала фаза е и проучването в блок „Хан Аспарух“, за което бе сключен договор през 2012 г. В началото на следващата година предстоят първите проучвателни сондажи в него.

Още една американска компания се интересува от "Терес" и "Силистар"

След като вчера стана ясно, че Exxon Mobil се интересува от участие в конкурсите за разрешително за търсене и проучване за нефт и пр...

И още енергетика

Теменужка Петкова уточни и, че се водят разговори с новото гръцко правителство за газовата връзка между двете държави. Петкова се надява до средата на октомври да бъде подписано инвестиционно споразумение. Вече стана ясно, че проектът няма да се реализира с евросредства - точно това го бави.

Енергийният министър говори и относно търсения заем от 650 млн. евро за НЕК. По думите ѝ 12 банки са проявили интерес към варианта за пласиране на облигационна емисия, а 2 - към варианта за директно отпускане на кредит. Припомняме, че БЕХ вече обяви, че срокът за официално заявяване на интерес към един от двата варианта беше удължен до края на тази седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика