Йордан Цонев не вижда друг главен виновник за КТБ извън Цветан Василев

3759
Йордан Цонев не вижда друг главен виновник за КТБ извън Цветан Василев
Снимка: БГНЕС

Според мен ще бъдат обвинени истинските виновници. Така депутатът от ДПС Йордан Цонев, който внесе няколко законопроекта в съавторство с Делян Пеевски, коментира информацията, че на 20 юли обвинителният акт за КТБ ще бъде внесен в съда. За него най-виновен е Цветан Василев, като депутатът заяви: "Питайте банкерите, които го избраха за банкер на годината".

Йордан Цонев призна, че е ходил при Цветан Василев, както и при други банкери, но нямало как да знае, че Василев раздава необезпечени кредити на шофьорите и охранителите си – теза, която поддържа прокуратурата. Обикновено ходя на срещи навън, защото в парламента достъпът е по-труден и няма защо да притесняваме банкерите, добави депутатът, който уточни, че посещенията му при Василев са били само служебни. Никога не съм имал мои пари в КТБ, ДПС също не е имало, подчерта народният представител пред bTV.

ФГВБ се похвали с ново предсрочно погасяване на заема за КТБ

Фондът за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) върна на държавата по-рано от предвиденото 30 млн. лева, които бяха използвани за в...

На директен въпрос дали е било ясно състоянието на КТБ към средата на юли, 2014 година, Цонев отговори, че от втората разкрита стенограма е било ясно какво се случва – тъй като е имало липсващи документи, например кредитни досиета. Депутатът счита и, че никой не е и няма да бъде оставен намира заради фалита – думи, които изрича тогавашният председател на ДПС Лютви Местан на срещата при президента от 14 юли, 2014 година.

Цонев счита, че ако КТБ е била разделена на "добра и лоша банка", може би цената щяла да е същата, каквато е била при фалита, но е щяло да има работеща банка и е нямало да бъдат изтеглени депозити от нея. Народният представител даде пример с португалската банка Espirito Santo, при която е приложен този вариант и след това е била продадена на китайски инвестиционен фонд, като държавата е спечелила половин милиард евро повече от нанесената загуба. Против този вариант бяха ГЕРБ и БСП, подчерта Цонев.

По думите на народния представител най-важното е, че на държавният бюджет е спечелил 105 млн. лева от лихви заради държавния заем от малко над 1,6 млрд. лева на Фонда за гарантиране на влоговете (ФГВБ), защото връщането на парите ставало само от печалбите на банките. Йордан Цонев не пожела да коментира „странното съвпадение”, при което Делян Пеевски станал с 3,5 млрд. лева по-богат, след като толкова била дупката и в КТБ. Илиян Василев (бел. ред. – бившият ни посланик в Русия) като казва такива неща, да докаже как Пеевски е станал по-богат с толкова, призова Цонев.

Казусът "НДК"

Василев: Участниците в срещите за КТБ са гузни, ще осъдя България

Банкерът Цветан Василев, който е обвинен за източването на Корпоративна търговска банка (КТБ), отново запита политиците защо не са спас...

Да се разберат ГЕРБ какво се случва, Мирослав Боршош не е кадър на ДПС. Има две тези - че става въпрос за битка на лобита, или на битка за сърцето на Боршош (бел. ред. - между Лиляна Павлова и Румяна Бъчварова), заяви Цонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика