Министърът на икономиката: Емилиян Гебрев не е собственик на "Дунарит"

10228
Министърът на икономиката: Емилиян Гебрев не е собственик на "Дунарит"
Снимка: Министерство на икономиката

Емилиян Гебрев не е записан като собственик на "Дунарит" в Търговския регистър – това още не е станало. Г-н Емилиян Гебрев не е собственик – към момента собственик си остава дружеството "Кемира", чийто собственик е Цветан Василев и на което са запорирани акциите от КОНПИ, видно е от Търговския регистър. Така икономическият министър Емил Караниколов отвърна на собственика на оръжейната фирма "ЕМКО" Емилиян Гебрев, който заяви, че е собственик и на „Дунарит”. Министърът отказа да коментира вчерашните обвинения на собственика на "ЕМКО", че обслужва "един добър бизнесмен и депутат" т.е. Делян Пеевски.

Всичко е публично и е в Търговския регистър, добави Караниколов, който не се съгласи, че в регистъра има бавене при вписвания на окончателно взети решения. Той не отговори твърдо дали държавата в крайна сметка продължава да иска да вземе "Дунарит", като уточни, че щяло да бъде ясно следващия петък (15 септември), когато трябвало да бъде приключен анализ относно задълженията на предприятието. Анализът щял да бъде готов другата седмица, защото имало още около 20 млн. лева задължения към други предприятия. Иначе са платени 47 млн. лева към КТБ и няма аргумент синдиците на банката да водят дела, както бяха направили заради цесии с тези кредити, стана ясно от думите на министъра. На въпрос дали при това положение има аргумент Държавна консолидационна компания (ДКК) да продължава да иска да стане заложен кредитор на "Дунарит", Караниколов отговори, че след извършеното изплащане на 47-те млн. няма такъв аргумент, но ДКК не можела да се оттегли към момента, защото от една страна е било платено, но от друга бил заведен иск, че не се дължат парите - "явно от няколко центъра се получават заповеди". "Не е логично да платиш, да подадеш иск, че не ги дължиш и на всичкото отгоре да пуснеш писмо, че искаш да се вдигне заявлението за запор, което върви в момента и няма как, тъй като го е спрял съдът, да се вдигне - то не е вписано", бяха точните думи на министъра.

Цветан Василев: Прокуратурата ме изнудваше за 15 милиона евро

Бившият банкер Цветан Василев твърди, че е изнудван за 15 милиона евро от "клан на прокуратурата, за да няма проблеми". Това заяви сами...

Караниколов заяви, че все още има проблем със собствеността на завода, защото там е назначен прокурист, което "беше прието" от Съвета на директорите на „Дунарит”. Икономическият министър обаче подчерта, че не счита, че г-н Гебрев е извършил престъпление, като е казал, че е собственик. Не мога да твърдя дали г-н Гебрев обслужва някакви интереси и не мога да твърдя, че е застрашен националният интерес, добави министърът.

Относно думите на г-н Гебрев, че Държавна консолидационна компания (ДКК) е платила за дълговете на завода на други фирми (бел. ред. – има съмнения, че държавата е изкупила претенциите на свързаната с Делян Пеевски офшорка "Виафот"), искам да кажа, че ДКК е платила на синдиците на КТБ. Бяха извършени няколко странни акта, включително внесен иск, заради който съдът спря вписването на запора на търговското предприятие. Така ДКК не може да продължи процедурата и да стане заложен кредитор за завода, обясни министърът.

Няма 15 млн. лева, които да са преведени от Българска банка за развитие към ДКК – имахме готовност за такова нещо, но не се стигна дотам. Тези средства са предвидени за задълженията на дружеството "Авионамс", което беше поето от държавата и вече работи отлично – затова и няма нужда от допълнителна помощ, заяви Караниколов.

Към момента лицензът на "Дунарит" за производство не е отнет, процедурата не е на икономическото министерство, а на служба КОС към МВР и тя не е прекратена, уточни министърът. Ще направим всичко възможно дружеството да продължи да работи, обеща той. И добави, че няма информация "ЕМКО" да е отстранило нарушенията по съхранение на боеприпаси, заради които временно му беше отнет лицензът.

Ирония заради "Дунарит": Щяло да има забрана за "интересни" за Пеевски фирми да си плащат заемите

Светкавичното изплащане на цели 50 млн. лева дългове от страна на ръководството на русенското оръжейно предприятие "Дунарит" предизвика...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика