Над 400 000 души пътуват всеки ден до друг град или държава, за да работят

3955
Над 400 000 души пътуват всеки ден до друг град или държава, за да работят

Над 400 хиляди души у нас работят в населено място, различно от това, в което живеят. Най-много са хората, които всеки ден пътуват до София, Стара Загора, Варна, Пловдив и Бургас, за да стигнат на работните си места. Близо 2000 души пък всеки ден напускат страната, за да отидат на работа в Румъния, Турция, Сърбия и Македония. Това сочат данни от проучване на КНСБ, които бяха оповестени в понеделник, предаде Mediapool.

Най-много “пътуващи“ работници са заети в преработващата промишленост, търговията, строителството, държавното управление и транспорта.

Проучването, което е базирано на данни от последното преброяване на населението, очертава и профил на трудовия мигрант - хронично уморен от път гражданин със средно образование на възраст между 30 и 50 години“.

Експертът Йордан Калчев обясни, че около 60 % от мигрантите са мъже, същият е и делът на тези от тях, които са със средно образование. 25 на сто от хората, които всеки ден пътуват до работа, са с висше образование и повечето от тях са жени. Всеки втори от заетите в добивната промишленост пътува всеки ден до друг град.

От една страна трудовата миграция увеличава заетостта, но от друга страна тя е свързана с проблеми и затруднения за работещите и техните семейства, отчитат експертите. Основни проблеми са организацията на транспорта, умората от пътя, намаленото свободно време, увеличаването на разходите на мигрантите.

По данни на КНСБ в пътуване се губят 500 000 часа на ден, а 100 000 души стигат до работата си за повече от 45 минути като най-често използват автобус, а след това лек автомобил и влак.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров, ако работното време и разписанието на превозните средства бъдат съгласувани, времето за път може да се намали.

Проектът “По-близо до работа” по Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” има за цел да финансира транспортните разходи за работещи в друго населено място, но само за новонаети. “Проектът е на обща стойност 37 млн. лева и до момента транспорт по него ползват 149 души като той в момента набира скорост“, заяви директорът на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика