Нарастване на продажбите на дребно през ноември в България при спад в ЕС

2233
Нарастване на продажбите на дребно през ноември в България при спад в ЕС
Снимка: iStock

Продажбите на дребно в еврозоната и в целия ЕС отбелязаха много по-силен от очакваното спад през ноември 2020 г., тъй като въведение отново ограничителни мерки за ограничаване на коронавирусната инфекция в редица членове на съюз оказаха значително негативно влияние върху търговията на дребно.

Това показват последни данни на Евростат.

Продажбите на дребно в България пък отбелязаха повишение спрямо предходния месец, но спрямо година по-рано отбелязаха петия най-голям спад в рамките на ЕС след този във Франция, Словения, Белгия и Австрия, отчита официалната Европейска статистика.

Евростат: Българите са най-бедните в ЕС

Според последните данни на Евростат България е най-бедната страна в Европейския съюз, следвана от Хърватия, предава БГНЕС. Данните на ...

През ноември 2020 г. продажбите на дребно в еврозоната се свиха с цели 6,1% спрямо октомври, когато нараснаха с 1,4%, като в рамките на целия Европейски съюз те също се понижиха с 5,0% след повишение с 1,4% месец по-рано.

На годишна база продажбите на дребно в еврозоната се понижиха през ноември с 2,9%, а в рамките на целия ЕС с 2,0% след техен растеж съответно с 4,2% и с 4,1% през октомври.

Евростат посочи, че продажбите на автомобилни горива се свиха в еврозоната с цели 10,6% спрямо месец по-рано и с 18% спрямо ноември 2019 г., докато продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия се понижиха с 1,7% на месечна база (повишение с 2,7% на годишна база), докато продажбите на нехранителни стоки се понижиха с 8,9% на месечна и с 5,2% на годишна база.

В рамките на ЕС продажбите на нехранителни стоки се понижиха със 7,3% на месечна база и с 3,3% спрямо година по-рано, докато тези на храни, напитки и тютюневи изделия се свиха с 1,5% на месечна база и се увеличиха с 2,4% спрямо същия месец на 2019 г. Продажбите на автомобилни горива пък отбелязаха спад през ноември със 7,7% и се понижиха с 15,3% спрямо ноември 2019 г.

България сред петте страни с най-голям спад в производството в ЕС

България е сред първите пет страни от Европейския съюз с най-голям спад на промишленото производство спрямо миналата година. Средно за ...

Европейската статистика отчете, че продажбите на дребно в България се повишиха през ноември с 1,2% спрямо октомври, когато нараснаха с 1,3%. Това представлява повишение на търговията на дребно за седми пореден месец след срива с 20,1% през март и понижението с 2,0% през април.

На годишна база обаче спадът при продажбите на дребно в нашата страна остава един от най-големите в рамките на Европейския съюз. През ноември продажбите на дребно в България се понижиха с 6,4% спрямо ноември 2019 г. и след спад с 5,3% през октомври.

Това е отново един от най-солидните спадове в рамките на целия ЕС на годишна база, като по този показател нашата страна е изпреварена единствено от Франция (спад с 15,7%), Словения (с 14,2%), Белгия (с 11,7%) и Австрия (понижение със 7,4%).

В същото време най-голямо повишение на продажбите на дребно през октомври спрямо година по-рано е отчетено в Германия (повишение с 8,8%), Дания (с 8,7%) и Нидерландия (с 6,6%).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика