Очертаха правната рамка за изграждането на газов хъб „Балкан“

3706
Очертаха правната рамка за изграждането на газов хъб „Балкан“
Снимка: БГНЕС

Политици и експерти се събраха на кръгла маса, за да очертаят необходимата правна рамка за реализацията на газов хъб „Балкан“, предаде БГНЕС.

Домакин на форума стана парламентарната Комисия по енергетика, а на него участие взеха ресорният министър Теменужка Петкова, председателят на КЕВР Иван Иванов, представители на ръководството на „Булгартрансгаз“, депутати, експерти и представители на всички заинтересовани страни.

Борисов: Създаваме условия и за американски, и за руски газ

Докато другите говорят за диверсификация, ние я правим. Цялото трасе е за 18 млрд. куб. метра газ. Това е Балкански поток. В сряда ще н...

„Ние сме предприели необходимите корпоративни стъпки за създаването на един ликвиден пазар на природен газ в България, включително и с тясно сътрудничество с компании, които имат опит на територията на ЕС за създаването на такива пазари.

Миналата година подписахме меморандум за разбирателство с Централния европейски газов хъб, намиращ се на територията на Австрия. За да бъде създадена стабилна рамка обаче, са необходими съответните промени в Закона за енергетиката, които да направят пазара предвидим, стабилен и ликвиден“, обясни Владимир Малинов, изпълнителен директор на „Булгартрансгаз“.

За целта през януари месец бе регистрирано дружеството „Газов хъб Балкан“ ЕАД, което е дъщерно на „Булгартрансгаз“, а целта му е да бъде оператор на платформа с търговия на природен газ. Управлява се от Съвет на директорите, а дялове от компанията може да бъдат предложени на други юридически и физически лица – търговци на едро, борси и други участници на пазара, но при запазване на контролния пакет от страна на „Булгартрансгаз“.

Целта на създаването на лицензирана газова борса е концентрация на ликвидността на едно място за организирана търговия, чрез разпознаваема и легитимна търговска среда. Всичко това засилва ролята на КЕВР, която ще бъде да лицензира борсовата търговия, да одобрява мерки за ликвидност, както и да осъществява контрола ѝ.

Харизанов: Трябва да се радваме, че "Газпром" не иска участие в хъб "Балкан"

Визитата на руския премиер Дмитрий Медведев в България не променя нищо. Това заяви Георги Харизанов от Институт за дясна политика. Той ...

Очакват се и нови играчи на пазара – маркетмейкъри. Това са лицата, които осигуряват доставката на природен газ на едро и ценови сигнали от други пазарни зони, разнообразявайки източниците на доставка в страната и региона. Другите са доставчиците на ликвидност, които осигуряват търсенето на природен газ на едро и реализацията към търговци, крайни клиенти или други пазари. Очакваните резултати са ефективна либерализация чрез пазарно-ориентирани мерки, нови възможности за търговците и справедлива пазарна цена, основана на търсенето и предлагането.

Един от най-важните приоритети на правителството в сектора е свързан с диверсификацията на източниците на доставка. Постигайки диверсификация, тогава можем да говорим и за либерализация на пазара на природен газ. Когато разполагаме с повее от един източник, тогава можем и да говорим за реална конкуренция“, припомни от своя страна енергийният министър Теменужка Петкова.

Концепцията за газоразпределителен център се състои от два компонента – изграждането на липсващата инфраструктура между нас и съседните ни страна, както и изграждането на борса за търговия на природен газ.

Припомняме, че по разчети на Министерството на енергетиктата на България ще са нужни над 2,8 млрд. лева за изграждане на нова газова инфраструктура, така че да отговори адекватно на новите газови потоци в региона. Средствата са за новите газови тръби основно в посока от компресорната станция в Петрич през Провадия към Сърбия. Очаква се след 2020 година по тези тръби да идва газ поне от три независими източници, както настоява директивата не ЕК.

"Газпром" не иска хъб "Балкан". Ще има ли руски газ в него?

Руският газов гигант "Газпром" не планира да участва в българския газов хъб "Балкан" каза пред репортери ръководителят на компанията Ал...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com