"Газпром" не иска хъб "Балкан". Ще има ли руски газ в него?

5944
"Газпром" не иска хъб "Балкан". Ще има ли руски газ в него?
Снимка: БГНЕС

Руският газов гигант "Газпром" не планира да участва в българския газов хъб "Балкан" каза пред репортери ръководителят на компанията Алексей Милер след срещата между руския премиер Дмитрий Медведев и българския му колега Бойко Борисов.

"Газпром" не участва в този проект. Всички наши газови ресурси в този регион са договорени в дългосрочен план", казва Милер, цитиран от ТАСС.

Борисов: Искаме да привлечем максимално много участници в газовия хъб „Балкан“

България преговаря с различни партньори от Близкия изток и на Балканите в опит да привлече колкото се може повече участници в газовият ...

Това на практика означава, че в газоразпределителния център няма да има руски газ, ако Русия реализира намерението си да спре транзита през Украйна в близко бъдеще.

В последните години България активно развива инициативата за изграждане на газовия хъб на своя територия. Той е включен в списъка на проектите от "общ интерес" на Европейския съюз през ноември 2015 г. и подкрепен лично от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Идеята е в България да се натрупват и преразпределят газови обеми с помощта на бъдещи газови връзки със съседните държави.

В средата на февруари 2017 г. ЕК отпусна на България около 1 млн. евро за разработване на предпроектни проучвания за осъществимостта на бъдещия газов хъб. Междинният доклад от това проучване, който включва и вариантите за еврнтуалните бъдещи трасета, беше представен в Брюксел от зам.-министъра на енергетиката Жечо Станков и шефа на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов през миналото лято.

В България подготовката за изграждането на газоразпределителния център тече с пълна пара. Обществената поръчка за хъба беше пусната в края на декември. В средата на януари "Булгартрансгаз" регистрира дъщерната компания "Газов хъб Балкан", чиято задача е да създаде и управлява бъдещата борса за търговия с природен газ.

Петкова разкри кога стартира обществена поръчка за газов хъб "Балкан"

На 21 декември правителството обявява обществена поръчка за изграждането на газов хъб "Балкан". Това обяви в Народното събрание министъ...

Азербайджанската газова и петролна компания SOCAR също внимателно проучва възможностите за участие в бъдещия български газов хъб. Българските власти очакват Азербайджан да е един от основните доставчици за хъб "Балкан", посочи пред азерски медии министърът на енергетиката Теменужка Петкова в средата на февруари. Петкова очаква азерският газ да осигурява 25-30% от енергийното потребление в България.

Премиерът Бойко Борисов също активно работи за реализацията на газоразпределителния център и наскоро покани държави от Близкия изток да участват в търга за изграждането му. Борисов иска да привлече максимален брой участници в тръжната процедура и неколкократно покани всички желаещи да се включат в нея. Той винаги е подчертавал, че в газовия хъб е задължително да има и руски газ.

Според Борисов хъб ''Балкан'' е единственият начин България да бъде енергийно независима и да се запазят настоящите количества газ, които преминават през страната ни.

"С проекта "Балкан" България иска да запази количествата си газ, които се очертава да спрат след пускането на Турски поток", обясни българският премиер след срещата с колегата си Медведев.

МЕ: Брюксел няма нищо против в хъб "Балкан" да бъде доставян руски газ

Европейската комисия е дала разрешение на България за доставките на руски природен газ за газовия хъб „Балкан“, съобщиха за...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com