X
 
 

Петкова: Има нов документ, който създава условия за преговори за цената на руския газ

1659 4
Петкова: Има нов документ, който създава условия за преговори за цената на руския газ
Снимка: iStock/Guliver
България е подписала допълнение по действащия договор за доставка на газ от "Газпром" и с него има нови предпоставки за предоговаряне на цената. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на парламентарен контрол.

Петкова не уточни каква точно е цената сега, като се измъкна със слушани години наред от всякакви отговорни публични лица приказки, че цената се изчислява по специална формула. С допълнението, обаче, можело да се променят нейни компоненти.

АЕЦ "Козлодуй" и "Булгаргаз" са на печалба, транзитът на газ за Турция и Гърция се свива много

308 млн. лв. е печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първите девет месеца на тази година, сочат финансовите отчети на държавната енергетика. Т...

Енергийният министър съобщи новината, припомняйки договорката между ЕК и "Газпром" от миналата година. Тя стана факт, след като Брюксел установи монополно положение на руската компания на 8 пазара в Източна Европа, включително България.

Съгласно споразумението, има 4 условия, които руснаците трябва да спазват, ако не искат да им бъдат наложени глоби. В едно от условията изрично се казва – на съответните клиенти на "Газпром" се предоставя ефективен инструмент, с който да се гарантира, че тяхната цена на газа отразява равнището на цените в конкурентни западноевропейски пазари на газ, особено в разпределителните центрове за втечнен газ. Клиентите могат да поискат по-ниска цена, когато цената на газа им се отклонява от конкурентните западноевропейски референтни стойности на цените. Новата цена на газа трябва да бъде определена в съответствие с равнището на цените в конкурентните континентални западноевропейски пазари на газ. При несъгласие от страна на "Газпром", следва арбитраж - ако няма съгласие в срок от 120 дни. Арбитърът ще наложи конкурентна цена на газа, отчитаща изцяло посочените по-горе западноевропейски референтни стойности.

А какво каза Петкова за очакваните финансови ползи от "Балкански поток" - научете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 3 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Според данни от ЕС България плаща в момента за руски газ (друг доставчик все още няма, не е осигурена техническа възможност) 43,4 евро за MW еквивалент, Холандия 24,2 евро а Германия 27,4 евро. Кой подписа тези прекрасни строго секретни договори с братската страна и запази техния монопол като доставчик ? Защо манипулирани тълпи протестираха седмици на ред на Овчи (пардон Лъвов) мост, срещу два пъ виж още ›› т и и половина по-ниските цени на тока в България спрямо тези от ЕС а нито един човек не протестира срещу безумните цени и условия за доставка на газ? Нали и в единия и в другия случай трябва да се вземат предвид доходите на българското население, а в случая с цената на газа излиза че те са близо два пъти по-високи в България от тези в Холандия и Германия.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  ВЪН ВСИЧКО РУСКО И ВСИЧКИ РУШНЯЦИ МАМА ИМ ДЕБА ЕМПЕРЕЛИСКА ДЕБА ФАШИСКА
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Циклопе, ти май че пак си в мензис !
  : 5 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  А Лукойл кога ще започне да си плаща данаците към държавата! Ако ги беше плащал, можехме да си купим 24 изтребитела Ф 35! Това руското е пладнешки обир!