Петкова за сделката с ЧЕЗ: Това е просто купуване на бизнес

3677
Петкова за сделката с ЧЕЗ: Това е просто купуване на бизнес
Снимка: БГНЕС

Аз съм една от последните, научили, че тази фирма ("Инерком България") участва в тази сделка (за активите на ЧЕЗ). Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в съботния сутрешен блок на bTV.

В отговор на въпрос от водещата, Петкова обясни и познанството си със собственика на "Инерком България" Гинка Върбакова. "Срещна ни преди 20 години общ познат, който след това им стана кум. Те са млади, интелигентни и образовани хора. Тя (Гинка Върбакова) е завършила лингвистика, той (съпругът на Върбакова, Славчо) – ядрена физика. Никой от нас не е предполагал, че ще се случи така", каза Петкова. По-късно в разговора министърът обясни, че за разлика от Върбакова, която се занимава с частен бизнес, то тя винаги е работила за интересите на държавата.

Кадиев: Да се развали сделката с ЧЕЗ, а после държавата да влезе като равноправен участник

Сделката за покупката на активите на ЧЕЗ от „Инерком“ трябва да бъде развалена и после да се тръгне към сделка, в която дър...

Енергийният министър неотдавна подаде оставка, след като стана ясно, че неизвестната доскоро фирма "Инерком България", със собственик Гинка Върбакова, е класирана на първо място от чешката ЧЕЗ за покупката на активите на компанията в България. Причината за оставката беше познанство с Върбакова. Коалиционните партньори в правителството решиха през изминалата седмица, че няма да приемат оставката ѝ от поста енергиен министър.

Петкова беше категорична, че общ бизнес с Върбакова няма. Тя уточни, че никога не се е занимавал с частен бизнес.

В отговор на твърденията на Румен Овчаров от БСП, че това е замислено като тайна продажба, че има договорка с българската държава в сделката за ЧЕЗ, за което говори и отношението на КЕВР, както и че "ЧЕЗ се опитва да се измъкне по терлици от България", министър Петкова го посъветва да прочете правителствената стратегия от 2003 г. за продажбата на ЕРП-тата, която е 217 страници. Преди това на въпрос на водещата как компания с оборот от 50 млн. лв. купува бизнес за 2 млрд. лв., Теменужка Петкова припомни обяснението на Върбакова в рамките на изслушването в Народното събрание – че това е компания, създадена специално за тази сделка, но зад нея стоят и всички останали фирми. Като пример тя даде и покупката на E.ON от Енерго-Про - "по същата схема", допълвайки, че това е просто "купуване на бизнес".

Петкова беше категорична, че българските граждани, не само на ЧЕЗ, а и на трите електроразпределителни дружества трябва да са спокойни. "Цената на електроенергията не се определя от дружеството, а от КЕВР. Ползваните кредити не влизат в цената на електроенергията", обясни тя, като уточни, че при грешка регулаторът налага санкции, както и права за определяне на "особен управител" при по-тежки ситуации. Досега до такива не се е стигало.

ЧЕЗ ще проучи възможността България да участва в сделката

Чешката компания ЧЕЗ започва проучване на възможностите за българско държавно участие в сделката. Това съобщи чешкото издание Lidov&e...

Енергийният министър изрази несъгласие и с твърдението на Овчаров, че оборудването за АЕЦ "Белене" не е се съхранява като хората и уточни, че начинът на съхранение е проверен и одобрен от Агенцията за ядрено регулиране. Тя определи думите на Овчаров, че оборудването е завито в найлони като спекулации.

На въпрос остава ли министър на енергетиката, тя отговори: "Благодаря на премиера, ГЕРБ и коалиционнните партньори за доверието. Това ме задължава изключително много".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Официално: Над 1,1 милиарда е печалбата ни от "Турски поток" досега

Енергийният министър заминава за Турция да предоговаря с "Боташ"

Най-големият безмитен магазин в България отвори врати

Повече компании в България смятат да наемат нови служители през летния сезон

ЕЦБ: Очакванията за инфлацията на потребителите в еврозоната вървят надолу

Гвоздейков подписа с поляци за доставка на 7 двуетажни влака

Забрана за рекламата на хазарт мина на първо четене със заявки за бързо приемане

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 20.04-26.04.24

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика