Пламен Димитров: Има крещяща нужда от актуализация на бюджета

2825
Пламен Димитров: Има крещяща нужда от актуализация на бюджета
Снимка: БГНЕС

"КНСБ подкрепя актуализацията на бюджета", това заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. Според него това се налага защото има увеличение на разходите, с които да се покрият основните направления.

"Сред тях са социалните разходи, тази за подкрепа на бизнеса и заетостта и за здравеопазване. Допълнитрелните 1,8 млрд. лева разходи, които дава актуализацията в тези системи, са жизненоважни и наистина много хора и организации чакат това да се случи, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Тристранката: Средно увеличение на пенсиите с 64 лв. от 1 октомври

Предлаганите от служебното правителство актуализации на държавния бюджет и на бюджета за пенсии бяха обсъдени от Националния съвет за т...

“На второ място – подкрепяме философията на тази актуализация. Тя не орязва други разходи за сметка на тези, които се приоритизират или добавят в момента. С увеличение на приходите, които ще бъдат събрани, дори над заложените нови разходи, ние постигаме балансирано действие в действащия бюджет, като дори се предвижда малко намаление на общия дефицит в края на годината. Т.е. за 2022 г. задачата ни за фискална консолидация ще изглежда по-лесна. И тогава пак можем да сме с дефицит, по-голям от 3%, тъй като пактът за стабилност и растеж е суспендиран, и това няма да навреди на България по пътя ѝ към Еврозоната. Но 2023 г. вече трябва да стигнем нещо, което ще изисква усилия”, каза още Димитров по Нова телевизия.

Той посочи, че КНСБ е направила няколко предложения, които не са залегнали в актуализацията, но са срещнали позитивната нагласа от служебния финансов министър Асен Василев. Едното е свързано с публичния транспорт, пострадал тежко по време на ковид кризата. Той се нуждае от допълнителна подкрепа от 50 млн. лв. Второто предложение, което са направили синдикатите и работодателите, е да се увеличи квотата за ваучерите за храна.

"Знаете, че беше увеличен размерът, който могат да ползват работодателите за издаване на ваучери от 60 на 80 лв. на месечна база, но квотата остана в размер, който сега трябва да бъде увеличен поне с 40 млн. лв. Това не са пари от бюджета. Това е важно, за да се подкрепят доходите на работещите, особено в тези светли фирми", обясни Димитров.

"А по отношение на пенсиите е много важно да заявим, че имаме съгласие в тристранния съвет относно подхода за повишаване на пенсиите през тежестта на всяка година стаж. Всички, които са в законодателния орган, трябва да го чуят, независимо дали получават мандат или ще подкрепят някакъв формат на следващото правителство. Това за нас е сериозно обединение около най-справедливия и разумен вариант, който може да се предложи, поясни още президентът на КНСБ. Всички данни показват, че в края на годината ще има икономически ръст от 4,1%. За следващата година съвсем спокойно може да се мисли за ръст от 5%, което ще даде възможности за повече социални разходи, добави още Димитров.

Хърсев вижда актуализация на бюджета заради нови цели, а не защото обезателно трябва

Заедно с увеличението на доходите (с около 10% през последната година) трябва да се осъвременяват и пенсиите. Това заяви финансистът Ем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Евтим Милошев очаква успешен летен сезон

СЗБ: Българските институции най-сетне поставиха туризма като приоритет

Кабинетът набързо осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Сделките с недвижими имоти в Европа удариха 13-годишно дъно

Окончателно: Либерализацията на пазара на тока се отлага

Българският транспортен сектор изисква незабавни действия от Брюксел в отговор на загуби от над милиард лева без сухопътен Шенген

Предизборна идея на ГЕРБ мина през парламента - държавата дава 1 млрд. лв. за държавните мини

Войната в Украйна пълни джобовете на оръжейната ни промишленост: ВМЗ - Сопот с рекордни приходи

По-евтин Великден прогнозират от BILLA България

България единствена в ЕС не е въвела всички облекчения от глобалния корпоративен данък

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика