"Политически зоопарк": До какво ще доведе намаленото ДДС за ресторантите

3891
"Политически зоопарк": До какво ще доведе намаленото ДДС за ресторантите
Снимка: БГНЕС

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. За това се разбраха на работна среща министър-председателят Бойко Борисов и представители на Асоциацията на заведенията в България и Българската хотелиерска и ресторантьорска организация.

По-късно по време на брифинг премиерът обяви, че предложението ще бъде оформено в закон. Над 150 милиона лева ще е на минус хазната според изчисленията на ГЕРБ от този ход. Месец за месец ще следим приходите от ДДС, каза още Бойко Борисов. Ако бизнесът изсветлее и приходите не са по-малко, мярката ще е постоянна, уверява той.

Това предизвика и интересни отзиви в социалните мрежи. Събрахме някои интересни мнения, които да внесат повече яснота.

Доц. д-р Александър Ганчев (икономист и преподавател по финанси)

Харесвам намаляването на данъци, защото това оставя повече пари в икономиката, хората и бизнеса. Одобрявам като антикризисна мярка намаляването на ДДС за ресторантьорския бранш. Ако е временно обаче, но не вярвам. Рискът така да се печелят политически дивиденти е твърде висок, а това не е добре. Не харесвам изпълнения с различни данъчни ставки за един и същ данък при различни икономически играчи. Особено пък по ДДС. Перманентно нехомогенно облагане с косвени данъци крие потенциал да усложни нещата, защото и други сектори ще поискат преференции. Както споменах, политическият риск тези претенции да бъдат удовлетворени, особено пък в изборен период, са големи. Така можем да тръгнем по път, по който вместо да улесним икономиката, ще създадем проблеми от счетоводно и данъчно естество. И най-важното. Ще създадем условия да деформираме посоката на икономическия процес, насочвайки го към сектори, които имат данъчни преференции. Да, това може да носи краткосрочни ползи, включително политически и социални. В дългосрочен план обаче може да се окаже, че с административно решение сме отклонили капитал от сфери, които ще носят много повече дългосрочни ползи за цялата икономика и сме го насочили към по-малко продуктивни отрасли. Това ще означава само, че ще сме използвали оскъдния ресурс неефективно, от което ще страдаме всички. За посочените неща винаги трябва да се държи сметка, когато се променят данъци, но политиците често не го правят.

Борисов: Предложението за 9 % ДДС за ресторантите и хотелите става закон

"Утре ще оформим в отделен закон предложението за 9 % ДДС за ресторантите и хотелите". Това каза премиерът Бойко Борисов по време на бр...

Георги Вулджев (журналист)

Някой може ли да ми обясни логиката на хората, според които, хем ДДС се понася изцяло от потребителите, хем свалянето му няма да доведе до по-ниски цени, а само ще надуе печалбите на търговците?

Как е възможно тези две твърдения да са едновременно верни?

Владимир Сиркаров (журналист)

Премиерът Борисов обяви, че ДДС става 9% от 1 януари 2021 за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма. Ще се отложи и влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за срок от една година… т.е. от 1 март 2021 г.

След срещата с Борисов: За какво се договориха хотелиери и ресторантьори?

ДДС за храни от първа необходимост и сектор „Туризъм“ да бъде намален на 9% от 1 януари 2021 г. За това се разбраха на рабо...

Това са данъчни и административни облекчения, които са ефективна мярка в подобна ситуация. Определено е по-добрият вариант от директни трансфери или държавни програми за раздаване на обществени поръчки.

Илиян Василев (дипломат)

Да напомня още веднъж, това което ББ обещава с намаляване на ставката на ДДС на 9 процента за ресторантьорите, като гледам кои са присъствали на срещата от страната на правителството и като имам пред вид, че трябва да се произнесе Парламента, и че веднага ще се включат и други "заинтересовани" групи с абсолютно право да си търсят намаляване на ставката за ДДС /примено за лекарства!?/, е поредната пунта мара.

Изчакайте малко. Да видим как ще влезе в Парламента.

Сега влизаме в другия сериал - протестиращите се срещат с премиера и той обещава. След това се разбира, че "тати ще ми купи колело, ама друг път".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

"Булгаргаз" иска поскъпване на природния газ от април. Ето с колко

Атанас Пеканов: През юни вероятно ще получим отрицателен доклад за еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика