Порожанов призна, че Законът за гарантиране на влоговете е несъвършен

28148
Порожанов призна, че Законът за гарантиране на влоговете е несъвършен
Снимка: БГНЕС

Мислим да разпишем закона в България така, както е разписана Директива 2014/49/EC. И някъде през ноември да има разплащане на гарантираните влогове в Корпоративна търговска банка. Това заяви служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Специалният надзор върху КТБ не позволява достъп на вложителите до влоговете им – това гласи нашето законодателство. Преди пет години в Закона за гарантиране на влоговете е преценено, че трябва да се вкара текст да се плащат влоговете при отнемане на лиценз на банката, уточни Порожанов. Сега видяхме, че надзорът може да продължи доста дълго – до декември е максималният срок и искаме вече Директива 2014/49/EC да бъде транспонирана едно към едно – вложителите трябва да имат достъп до гарантираните си депозити 20 дена след като е установено в рамките на пет дни от компетентните органи, че дадена банка не може да изплаща изискуеми депозити.

Вложители в КТБ заплашиха да бламират изборите

Вложители в Корпоративна търговска банка заплашиха, че ще бламират изборите на 5 октомври, ако БНБ не поеме конкретни ангажименти към х...

 По думите на Порожанов за КТБ има два варианта, извън възможността акционерите, представяни от EPIC, да купят банката. Първият вариант е чрез оздравителен план, при който да има ликвидна подкрепа от страна на държавата така, както имаше за Първа инвестиционна банка, посочи Порожанов. Вторият вариант е фалит и изплащане на гарантираните влогове от Фонда за гарантиране на влоговете. Финансовият министър обаче отрече, че Цветан Василев стои зад EPIC, макар че консултантите представят фирмата на банкера „Бромак”, заедно с Оманския държавен фонд и ВТБ Капитал.

Според Порожанов за плащането на гарантираните влогове ще са необходими 3,6 млрд. лева, а във Фонда за гарантиране на влоговете има 2,1 млрд. лева. Разликата щяла да бъде набрана чрез емисия от Гаранционния фонд, с помощта на държавата, за да е по-ниска лихвата.

По думите на финансовия министър КТБ „има много широка клонова мрежа” (бел. ред. – редакторът на статията не е съгласен с това твърдение) и няма да има трудности при желание на вложителите да си изтеглят парите, когато това стане възможно.

Актуализацията на бюджета

Мартин Димитров за Actualno.com: Защо не се съобщава размерът на гарантираните депозити в КТБ?

Мартин Димитров Димитров е роден на 13 април 1977 г. През 1996 година той завършва Френската гимназия /33-то СОУ В. Пеева/, а след тов...

По въпроса за актуализацията на държавния бюджет, Порожанов коментира, че заложеният БВП в Закона за бюджета през тази година намалява до 79 млрд. лева при предвиден над 81 млрд. лева. Това означава, че потреблението е свито.

Порожанов обясни, че няма да има хора без заплати, ако не бъде приет новия бюджет, но трябвало да има нов бюджет, за да функционират без проблем министерствата. На въпрос защо служебното правителство се занимава с проект за актуализация, финансовият министър отговори, че новото правителство нямало да има време. Ако има нестабилност и не се формира бързо нов кабинет, ще има проблеми, посочи той.

По думите на Порожанов актуализацията на НЗОК, направена от 42-рото Народно събрание, „е отнела” 5% от финансовия ресурс на другите министерства. На въпрос как се е справил Ваньо Танов след идването си начело на Агенция „Митници”, Порожанов отговори, че Танов свалил оформящ се недостиг с 60-70%.

По отношение на плана за преструктуриране на ПИБ Порожанов каза, че до края на годината банката ще върне една част от оказаната държавна помощ от 1,2 млрд. лева.

МФ се прави на ударено: ЕК не иска да ни наказва заради КТБ

Министерството на финансите отрече, че заведената от ЕК процедура срещу България заради случая "КТБ" е наказателна.  Брюксел откр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com