Правителството готви нов вариант за актуализация на бюджета

19891
Правителството готви нов вариант за актуализация на бюджета
Снимка: БГНЕС

Кабинетът на Бойко Борисов подготвя изцяло нов вариант за актуализация на бюджета за 2014 г. Това се разбра от думите на финансовия министър Владислав Горанов пред радио К2. "До края на седмицата ще внесем проекта за актуализация в Народното събрание, а малко след това и проекта за бюджета за 2015 г.", обеща той.

Това означава, че новото правителство няма да заложи на актуализацията, изготвена от служебния кабинет на Георги Близнашки, която бе внесена в парламента преди повече от месец. ГЕРБ беше единствената партия, която подкрепи предложението на служебните министри. Основните критики на останалите партии, в т.ч. и на Реформаторския блок, бяха, че не подкрепят заложения дефицит от 4%, който надвишава законовия 3-процентен дефицит от БВП. Защитниците на актуализация на служебния кабинет твърдяха, че целта им е да облекчат работата на новото правителство, за да може то спокойно да подготви бюджета за догодина. Решението за пренаписване на актуализацията ще направи невъзможно публичното обсъждане на проекта заради липсата на време. Не е ясно дали той ще бъде представен и пред социалните партньори. Бизнесът и работодателите имаха сериозни възражения по актуализацията на кабинета "Близнашки" заради високия дефицит и възможността за спасяването на КТБ да се ползват пари на данъкоплатците, пише още "Сега".

Министерствата с по-ниски бюджети

Ден след встъпването в длъжност на новия кабинет, във финансовото министерство трескаво подготвят нова актуализация на бюджета. Министъ...

Горанов не даде подробности в каква насока ще е най-новата актуализация на бюджета за тази година. При приемането на поста в края на миналата седмица новият финансов министър намекна за свиване на допълнителните разходи на министерствата, заложени в сегашната актуализация. Според нея 12 ведомства трябваше да получат общо 448.5 млн. лв. Най-сериозна сума се подготвяше за МВР - 127.5 млн. лв. През уикенда обаче вътрешният министър Веселин Вучков заяви, че очаква до края на годината дефицитът в неговото ведомство да стигне 160-170 млн. лв. Без исканите допълнителни 50 млн. лв. социалното министерство не може да плаща помощите и обезщетенията, нито да осигури пакетите с храна за бедните, алармира пък служебният вицепремиер Йордан Христосков. "Актуализацията на бюджета е не само ключ към решаването на проблемите на отделните бюджетни системи, а и ще даде отговор на въпроса, свързан с увеличението на лимитите на дълга, които ще помогнат за изплащането на гарантираните депозити на вложителите в КТБ", коментира Горанов. Вчера финансовият министър и депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова не бяха открити за коментар. А икономическият министър Томислав Дончев отказа да навлиза в подробности.

Както "Сега" писа, проектът за актуализация на кабинета "Близнашки" предвижда намаляване на планираните приходи в хазната с 1.06 млрд. лв. и допускане на допълнителни разходи в размер на 448.5 млн. лв. Според разчетите дефицитът по държавния бюджет е 4%. Дългът стигаше 4.5 млрд. лв. За покриване на извънредния дефицит се предвиждаше нов дълг в размер на 1.6 млрд. лв. и допълнителен нов дълг от 2.9 млрд. лв. за оказване на ликвидна подкрепа на КТБ (2 млрд. лв.) и ПИБ (900 млн. лв). В подготвяната сега актуализация обаче е възможно новият дълг, който трябва да се емитира до края на годината, да е по-малък от 4.5 млрд. лв. Шефката на временната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) вече обяви, че правителството ще изтегли нов заем, който ще предостави на Фонда за гарантиране на влоговете. В момента във фонда има 2.1 млрд. лв., а са необходими близо 3.7 млрд. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com