Предложението на Горанов за по-тежко имотно данъчно бреме мина при правителството

8147
Предложението на Горанов за по-тежко имотно данъчно бреме мина при правителството
Снимка: БГНЕС

За необитаем имот няма да се намалява плащането на такса "смет", а ако някой е посочил повече от едно жилище за основно, да не се ползва от данъчна отстъпка в размер на 50%. А хората, които дават под наем необитаемите си жилища, пък са длъжни да обявяват това пред НАП и да плащат авансов данък - или те, или наемателите, ако са фирма. Това са основните акценти в пакета с данъчни промени, който правителството вече одобри и трябва да мине през парламента, предаде "24 часа".

По отношение на такса "смет" предложението да няма отстъпка е, защото много собственици обявяват жилището за необитаемо, а нямало как да се провери дали е така - т.е. дали се ползва ток и вода, което да покаже какво е истинското положение. Общинските власти нямали договори с доставчиците на услуги и съответно нямат информация. НАП има тази възможност, но остава неясно защо държавата пренебрегва този факт.

Стоянова: Поскъпването на данъка за колите ще е до 30%

Не повече от 30% ще е поскъпването на данъка върху автомобилите, заяви председателят на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянов...

Причината за махането на отстъпката за основно жилище е ниската данъчна събираемост. От анализите за финансовото състояние на общините, които финансовото министерство е направило, става ясно, че те масово събират не повече от 2/3 от местните си данъци и такси. Въпреки че всеки нов собственик на имот е длъжен да го декларира до 3 месеца след придобиването му, както и да плаща данък за него, това масово не се прави. Повечето местни власти чакат собствениците да ипотекират имот и тогава да им съберат налога, тъй като за ипотеката трябва документ за платен данък. Другият вариант да се събере данък е да се направи сделка с имота или да бъде наследен.

Защо има толкова ниска събираемост - на първо място, защото общините не обменят информация по електронен път, тъй като нямат обща база данни. Другите причини се крият в собствениците - или не декларират нови имоти, или са в чужбина и други хора се грижат за имота.

Друго предложение пък е да има годишен данък за имот, който не е основен и се намира на курортно място. Поправката е на "Обединени патриоти" и мина на второ четене на ниво "комисия". Тя предвижда размерът на данъка да се определя от общинския съвет, като границите, в които ще варира, са от 0,5 до 0,7% от данъчната оценка на имота в планинските и морските курорти от национално значение, или от 0,2 до 0,4% за останалите. Данъкът трябва да се събира от собственици на жилища, които не са ги обявили в съответното кметство като "места за настаняване", за които не се плаща наем, и не са регистрирани като туристически обекти по Закона за туризма.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Почти два милиона туристи са били в България през зимния сезон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика