Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Прогноза: Ще има масови фалити на туроператори след март месец 2021 година

22 декември 2020, 13:16 часа • 5591 прочитания

Масови фалити на туроператори се очакват след март месец догодина. Тогава изтича 12-месечният срок, в който те трябва да възстановят взетите от клиенти пари.

Според представител на outgoing-туризма, но не за най-близките и най-евтините дестинации Гърция и Турция, а за по-далечни и по-екзотични дестинации със самолетни и круизни пътувания, дейността им е 100% нулева от края на февруари. Това обаче не означава фалити сега само поради една причина.

"Парите, които сме взели от клиентите, когато приеха Закона за извънредното положение - тогава написаха, че ако не е осъществено пътуването, стандартният срок беше 14 дни от момента, в който не се случва пътуването. По време на извънредното положение приеха, че трябва да ги върнеш един месец след края на извънредното положение. След това приеха поправки - в Закона за здравето или в друг закон чрез преходните и заключителните разпоредби, но в момента срокът е 12 месеца. Това значи, че фалитите ще започнат през март месец", заяви управител на бутикова туроператорска агенция пред Actualno.com.

Той не пожела да си каже името, защото се очаква най-новата мярка за подкрепа от Министерството на туризма и се опасява, че може разпределянето да е субективно.

В техните среди се говори, че ако те нарочат, може да не получиш нищо. Всичко се подава онлайн и човек не може даже да попита защо не са го одобрили, каза източникът ни.

Според него, мярката 60/40 е абсолютно неработеща в техния бранш. 80/20 – също.

"Тази мярка е за тогава, когато служителят не идва на работа. Ние в момента говорим за туроператора, при който стоят на заплата няколко човека, занимаващи се с планиране, организиране и свързване. Други няколко се занимават с продажби и маркетинг, има водачи и друг помощен персонал. Ако офисът е отворен и хората дойдат на работа, те нямат право на тази мярка. Имат право само ако си стоят вкъщи. На 14 май, когато отворихме офисите, се оказа, че тази мярка ни е в тежест, а не в полза. За хотела е друго, за ресторанта е трето. Всеки по различен начин преживява кризата", пояснява туроператорът.

Според него, работеща е мярката за 80% от доходите, като в Англия например, където човекът не е на работа, но държавата му плаща 80% от възнаграждението, а работодателят му не плаща осигуровки на тези пари. Проблем в България, по думите му, е, че от работодателя се изисква участие 20% или съответно 40%, дори фирмата му да не работи.

"Дадоха една друга мярка - до 10 000 лв., за всички предприятия през юли-август-септември. Говореха за нова мярка - до 10% от оборота за 2019-та. В момента се върти някаква информация, но се говори за 1%, което е доста малко. Този 1% не покрива нищо, а казаха, че дори с него трябва да се връщат пари на клиентите. Ако дадат другите мерки - 4% и новата, която вчера излиза, ще е по-добре. Просто всеки се чуди как да се оправя", гласи коментарът му.

На въпрос къде се задържат парите по пътя им от клиентите до крайния доставчик на услуги, той отговори, че от периода преди първата криза през март повечето пари са достигнали до крайния си получател.  

"Това е принципното положение преди да дойде коронакризата - може пътуването да е било септември или юли, обаче ако е било планирано през януари, то е било с плащане на аванси. За сегашните пътувания, понеже всички крайни доставчици на услугата - корабни круизи, самолетна компания, хотели в Дубай или оператор на хотели в Дубай, след коронакризата почнаха да променят условията. И казаха: "Вземайте имена, давайте ни по 50 евро на човек. Ние ще ви направим резервациите". Сегашните резервации примерно туроператорът ги е правил през май месец или август, но са за нова година и пак са отменени, може да не са платени към крайните доставчици, но отпреди коронакризата всичко е платено", посочи нашият източник.  

Круизните компании променили условията още в началото на март месец. Вече не плащат 50% от сумата за човек, а 50 евро. Последната вноска (100%) не я плащат 40-45 дни преди пътуването, а 10 дни преди него. Когато пращат група по-рано от 90 дни преди пътуването, нищо не може да бъде анулирано и се дължи 100% за всички - примерно 100 каюти. Сега казвали, че до 15 дни преди пътуването може да бъдат анулирани 50%. Същото важи и за самолетните компании, дори за големите хотелски оператори.   

"Като независим по-малък оператор", казва управителят, "си позволяваме да сме честни с клиентите. Предпочитам да не ги записваме, отколкото после да обясняваме и да се извиняваме, че са такива условията, че са ни дали някакви пари, ние сме ги дали някъде, а после ще си ги получат, когато всичко тръгне наново и се отворят дестинациите".

Според него това е въпрос на отношение към клиентите, на което те дължат честност.  

"Примерно круизните компании, които са с много големи обороти и твърдят, че са много сигурни, нито един лев не връщат към туроператор. Аз, за да платя една група през август месец, през януари съм им превел 30% от цената на цялата група, което е от порядъка на 30-40 000 лева. Те тези пари никога няма да ги върнат. Оставят ги при тях и ни казват, че ги имаме като депозит. Когато корабите отново тръгнат, с тези пари ще се направи нова група и така ще ми бъдат възстановени. Тоест, при нас пари не само не са задържани, но даже сме дали повече, отколкото сме получили от клиента. За тази група примерно съм взел като депозит 10 000 лв. Който работи с круизи, няма шанс. Самолетна компания при нас върна пари през октомври, които бяха платени през януари за пътувания през март, а част от парите и задържа като депозити", поясни той.

Според него, малките и средните туроператорски фирми са на това положение като тях.

Още: Бюрократичен трик спира помощта 60/40 за "туризъм" и "транспорт" до края на годината

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес