Работодатели: Свързани фирми увеличават цената на тока на едро

2199
Работодатели: Свързани фирми увеличават цената на тока на едро
Снимка: Pixabay

Свързани фирми надуват цената на тока на едро. За това предупредиха в свое писмо в понеделник от работодателските организации. Те сезираха Комисията за защита на конкуренцията и поискаха да се разследва действията на група участници на свободния пазар на електрическа енергия. Според бизнеса, с поведението си въпросните дружества по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство, пише в. "Монитор".

Съществена част от електрическата енергия, произвеждана от мощности частна собственост на територията на страната, е под прекия или косвен контрол на субекти, които са свързани лица по смисъла на §1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон смятат работодателите. В тяхното писмо до КЗК са визирани следните дружества: „Топлофикация - Бургас“ ЕАД, „Топлофикация-Перник“ АД, „Топлофикация - Плевен“ ЕАД, „Топлофикация - Русе“ ЕАД, „Топлофикация - ВТ“ ЕАД, „Топлофикация-Враца“ ЕАД, „Топлофикация-Сливен“ ЕАД, „Топлофикация Габрово“ ЕАД, „Брикел“ ЕАД, „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД и „ТЕЦ Марица 3“ АД. Голяма част от въпросните производители на ток се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Американският ТЕЦ „Марица 3“ пък продава скъп субсидиран ток по договор, подписан по времето на кабинета на Иван Костов. Общо 11 дружества, посочени в искането на работодателите, са с обща инсталирана мощност от 2362,94 Мвт.

Експерти: За 12 години токът е поскъпнал с 29 на сто

При 36.8% инфлация за последните 12 години токът е поскъпнал с 29 на сто. Нещо повече - днес битовите потребители и малките фирми дори ...

Работодателите подчертават, че електрическата енергия, произведена от тях, се продава на свободния пазар на електроенергия от дружеството търговец „Гранд Енерджи дистрибюшън“, свързано със субектите - производители. „Следва да изтъкнем и факта, че търговецът „Гранд Енерджи дистрибюшън“ по силата на договор представлява „Топлофикация София“ ЕАД при продажба на електрическата енергия, произведена от когенерацията на дружеството с обем 186 мегавата. Наличието на свързаност между собствениците на производствени мощности и субекта - търговец на свободния пазар представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара. Налице са и условия за изкуствено създаване на дефицит на електрическа енергия чрез ограничаване на собственото производство и едновременно с това изкупуване чрез свързани търговци на цялото предлагано от държавните дружества – производители количество електроенергия на борсата. Отделно от това под контрола на собствениците на производствените мощности е и застрахователно дружество, което издава застрахователни полици като форма на гаранционно обезпечение при закупуване на електрическа енергия преимуществено на групата търговци, свързани с производителя, което пряко създава конкурентно предимство. Това обстоятелство подсказва, че е възможно и закупената енергия да не бъде платена и подсилва непазарното предимство“, се казва още в писмото подписано от шефовете на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Само 5 фирми са подали заявки за капацитет за внос на електроенергия до края на годината, като всички те са за доставки на електроенергия от Турция, сочат данни от сайта на Електроенергийния системен оператор за резултатите от годишните търгове за преносни способности за 2019-та.

Едната фирма със заявки е на клона в България на швейцарската „Алпик енерджи“ СЕ. Втората - „Груп транс енерджи“ ООД е собственост на гражданин на Белгия. Компанията е подала заявки и за експорт от България за Турция на ток. Друга фирма със заявка за пренос на ток от югоизточната ни съседка е Danske Commodities A/S, регистрирана в датския град Орхус. GEN-I d.o.o. от град Кршко, Словения, също е сред подалите заявка в ЕСО да импортират електроенергия от Турция. Петата фирма в списъка е „ЧЕЗ трейд България“ ЕАД, собственост на чешката ЧЕЗ С.А.

Иначе списъкът в ЕСО на регистрираните пазарни участници съдържа 247 фирми сред които са най-големите производители на електроенергия и консуматори на ток. 33 от всички дружества са производители на ток. Преобладаващата част обаче са със статута на привилегировани консуматори, други 58 са търговци.

Работодателите искат нови прокурорски проверки на пазара на ток

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) за пореден път поиска прекратяване на договорите с така наречените "американски ...

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев причина вносителите от частния бизнес да са малко е необходимостта да се регистрира дружество в страната износител и да се наеме там брокер, да се запазва и плаща капацитет за пренос на енергията, който е десетина евро на мегават отгоре, да се дават и часови графици на износа и вноса. По думите му, цифрите за България за количествата за износ и внос са големи, защото през страната ни преминава и немалък транзит на електроенергия. Много рядко частни търговци са внасяли, конкретно за наши потребители, като основно това става, когато Румъния има излишък от евтин ток, основно произведен от водните им централи, обяснява той.

„По-рано не го внасяха, защото се плащаха различни добавки като „Задължение към обществото“. Сега паднаха ограниченията и би трябвало да се внася повече. Дори става опасно да не би пазарът у нас да не бъде залят от евтин ток от Азербайджан, минаващ през Турция. Количествата не са големи, но пазарът ще тръгне, защото Турция намали потреблението си и се получават излишъци. В един определен момент може да се наложи да има законова промяна и за трети страни да се въведе митническа тарифа“, смята той.

По думите му, от 19 ноември, когато се очаква да българската енергийна борса да се свърже с румънската, може да се очаква стабилизация на цените на електроенергията на свободния пазар.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

ОББ: Услугите – главен мотор на икономиката

Основателят на Telegram: Натискът на Кремъл ме принуди да напусна Русия

На комисия: Отложиха либерализацията на електроенергийния пазар за домакинствата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика