Reuters: Шестият най-богат руснак ще спечели строежа на българската част на "Южен поток"

30979
Reuters: Шестият най-богат руснак ще спечели строежа на българската част на "Южен поток"
Снимка: БГНЕС

Руският бизнесмен Генaдий Тимченко, който е един от засегнатите от санкциите на САЩ, ще бъде одобрен за изпълнител на българската част на проекта „Южен поток”. Това твърди в свой материал Reuters, позовавайки се на свои източници. Официално потвърждение от Министерския съвет няма.

Тимченко държи 63% в компанията „Стройтрансгаз”. Именно тя щяла да стане изпълнител на частта от „Южен поток” в страната ни, която възлиза на 3,5 млрд. евро.

Някой заблуждава екоорганизациите за Карадере, заяви Стойнев

Инвеститорското намерение към застрояване на местността Карадере няма абсолютно никакъв статут. Нищо не може да се случи, защото ние тр...

Генадий Тимченко е шестият най-богат руснак според класацията на Forbes. Заради наложените санкции от Белия дом, той вече е продал дела си в петролния гигант Gunvor – 43%. Тимченко е реагирал ден преди официалното налагане на сакнциите, което включва блокиране на активи и имущество на американска територия и под американска юрисдикция на някои руски политици и бизнесмени. Gunvor е четвъртият по големина търговец на петрол в света, като дневният оборот на компанията обхваща 2,1 млн. барела на ден.

В Русия Тимченко притежава 23% от най-голямата компания за добив на газ - "Новатек". За сравнение в "Новатек" френският енергиен гигант Total има 16%. Заради американските санкции акциите на "Новатек" поевтиняха в последната борсова сесия с 3,3% и се търгуват за 80.10 долара. Тимченко притежава и 8% в Банка "Росия", която също влезе в черния списък със санкции на САЩ.

В разгара на кризата в Украйна икономическият министър Драгомир Стойнев заяви, че преговорите за „Южен поток” се забавят, а не са спрени. Точно преди седмица стана ясно, че строежът на подводната част на „Южен поток” на практика започва през юни тази година с полагането на микротунелите. В България микротунелът, който ще извежда тръбата от Черно море на сушата, ще е разположен при Паша дере.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика