Строежът на подводната част на "Южен поток" тръгва през юни

25299
Строежът на подводната част на "Южен поток" тръгва през юни

Компанията „Южен поток – Транспорт”, която е регистрирана в Холандия, подписа договор с италианската Saipem за изграждане на подводната част на газопровода „Южен поток”. Това става ясно от съобщение на официалния сайт на „Южен поток – Транспорт”. Само подводната част ще струва 2 млрд. евро, докато в България отсечката е на стойност 3,5 млрд. евро.

Съгласно договора през юни 2014 година ще започне изграждането на микротунелите, през който ще минават тръбите, за да не излизат директно на плажната ивица. На българска територия микротунелът е при Паша дере.

Германският акционер в "Южен поток" декларира подкрепа за Русия заради проекта

Промяната на статута на Крим няма да повлияе на маршрута на „Южен поток”. Това заяви Марио Мерен, член на управителния съв...

След изграждането на микротунелите, през ноември 2014 година започва и същинското прокрарване на тръбите по дъното на Черно море. През септември кораби на Saipem ще тръгнат от България към Русия, полагайки тръбите. Подводната част се състои от четири паралелни тръби, всяка дълга 931 километра и ще бъдат положени на 2,2 километра под водата. Всяка тръба е съставена от 75 хил. части. В операцията ще участват два кораба. Строежът трябва да завърши през третото тримесечие на 2015 година.

Проектът „Южен поток” е одобрен от Висшия експертен съвет на МОСВ. За морския участък на „Южен поток” има одобрение и от МОСВ, което беше дадено на 10 февруари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа